Överbanmästarbostaden är en viktig del av Karlstads historia

Insändare
PUBLICERAD:
Varken kommunen eller länsstyrelsen kan renovera banmästarbostaden vid gamla Östra station i Karlstad eftersom det är Trafikverket som äger byggnaden. Det svarar Henrik Sjöberg, stadsarkitekt, på en insändare som publicerades i NWT förra veckan.
Foto: Helena Karlsson
Svar till AnnSofi Nilsson (NWT 26/1)

Överbanmästarens bostad är den enda byggnaden som idag minner om järnvägsstationen "Östra station" som låg här. Stationen hade en viktig betydelse för stadens industri och byggnadsstilen och det röda teglet är typiskt för byggnader uppförda av Statens Järnvägar.

Byggnaden är en del av Karlstads kommunikationshistoria och därför tycker vi att det är viktigt att bevara den.

I din insändare föreslår du att kommunen och länsstyrelsen borde se till att den renoveras eftersom det är vi som vill behålla byggnaden. Eftersom trafikverket äger byggnaden kan varken Karlstads kommun eller länsstyrelsen gå in och göra fysiska åtgärder, men vi försöker påverka situationen med de medel vi har tillgängliga.

Att neka rivning och att peka ut byggnaden som värdefull i vårt kulturmiljöprogram är del i det arbetet.

Vi hoppas att det kan bli verksamhet i huset i framtiden igen.

Henrik Sjöberg, stadsarkitekt

Karlstads kommun

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.