Bilen är framtiden

Debatt
PUBLICERAD:
Åtta av tio resor sker med bil i Sverige. Trots det väljer politikerna att planera för minskad bilism, skriver Paul G Höglund.
Foto: Anders Wiklund/TT
I framtiden krävs mer av allt resande och då behövs bilen i allra högsta grad. Därför vore det bättre om politiker och makthavare uppmuntrade den utveckling som sker istället för att motarbeta bilen, skriver Paul G Höglund.

Alla kurvor pekar åt ett håll: resandet och transporterna ökar i Sverige. Vi pendlar till jobbet, utbildningen eller fritidsaktiviteterna. Samtidigt förväntar vi oss att det finns varor i butikerna och att välfärden fungerar. Samhället skulle inte fungera en dag utan transporter.

Åtta av tio resor sker med bil i Sverige. Trots det väljer politikerna att planera för minskad bilism. Man stänger av gator och tar bort parkeringsplatser. Det är väldigt dålig timing, eftersom det sker i en tid när bilarna släpper ut allt mindre och blir allt säkrare. I framtiden kommer de troligen att kunna köra sig själva. Bilen är framtiden!

Därför är det inte märkligt att svenska folket är missnöjda med utvecklingen. Enligt en Skop-undersökning som Kungliga Automobil Klubben (KAK) gjort anser 72 procent av befolkningen att politiker och myndigheter inte planerar på rätt sätt för den växande bilismen.

I framtiden krävs mer av allt resande och då behövs bilen i allra högsta grad. Därför vore det bättre om politiker och makthavare uppmuntrade den utveckling som sker istället för att motarbeta bilen. Det vore en fin present till svenska folket.

Paul G Höglund

Ledamot av KAK:s Expertråd och trafikforskare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.