Hedrade förintelsens offer på minnesdagen

Publicerad:
Det genomfördes ett fackeltåg från Bibliotekshuset till Domkyrkan under förintelsens minnesdag. Foto: Christer Wik

Förintelsens minnesdag hedrades i Karlstad på söndagen med teater om Raul Wallenberg, fackeltåg och tal i Domkyrkan.

– Folkmord är alltid brutala, men förintelsen var unik eftersom det inte fanns några skäl att genomföra den.

Det sade biskop Sören Dalevi i sitt tal på söndagskvällen.

Dagen inleddes med en utställning i Bibliotekshuset om antisemitism och en teaterföreställning om Raul Wallenberg. Därefter genomfördes ett fackeltåg till Domkyrkan.

I en välfylld kyrka talade biskopen om utrotningen av miljontals judar under andra världskriget.

– Förintelsen var en fruktansvärd handling. Folkmord är alltid brutala, men förintelsen var unik eftersom det inte fanns några skäl att genomföra den.

– Judarna hade ingen armé eller land och utgjorde inget hot mot någon. Orsaken var enbart ideologi, ett självändamål och utrotningen fick kosta vad det kosta ville.

– Vi är verkligen skyldiga att lära av historien, sade Sören Dalevi.

Lars Stierneöf, Brottsförebyggande centrum, Matilda Forsberg, ungdomsledare Svenska kyrkan och Fredrik Larsson (M), regionråd talade om förintelsen i Domkyrkan.
Lars Stierneöf, Brottsförebyggande centrum, Matilda Forsberg, ungdomsledare Svenska kyrkan och Fredrik Larsson (M), regionråd talade om förintelsen i Domkyrkan. Foto: Christer Wik

Därefter följde ett samtal mellan Lars Stiernelöf, Brottsförebyggande centrum, den unga kyrkoledaren Matilda Forsberg och regionrådet Fredrik Larsson som ersatte utrikesminister Margot Wallström som hade fått förhinder.

– Jag är väldigt glad att jag har varit i Auschwitz och förstått det som har hänt där. Tänk om det som finns där försvinner. Vad har vi då för bevis när snart även förstahandsvittnena är borta?

– Varje person som dog där var en egen individ, inte bara en siffra, sade Matilda Forsberg.

Elever från Sundstagymnasiet medverkade under programmet om förintelsen i Domkyrkan. Bland annat spelade de ledmotivet ur filmen Schindler´s list.
Elever från Sundstagymnasiet medverkade under programmet om förintelsen i Domkyrkan. Bland annat spelade de ledmotivet ur filmen Schindler´s list. Foto: Christer Wik

– Vad är det för mekanismer som får människan att begå så vidriga handlingar? De måste vi finna för att det inte ska hända igen, sade Fredrik Larsson.

Medverkade med musik i Domkyrkan gjorde elever från Sundstagymnasiet.

Artikeltaggar

FörintelsenNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare