Hoppa till huvudinnehållet

Startskott för nya entreprenörer

Publicerad:
Entreprenörerna Henry Ketola, Helena Levin och Gisele Esse Hyvönen fick AB Värmlands pris 2019. Saknas på bilden gör Karin Vangstad.
Entreprenörerna Henry Ketola, Helena Levin och Gisele Esse Hyvönen fick AB Värmlands pris 2019. Saknas på bilden gör Karin Vangstad. Foto: Ylva Westerlund

Stöpafors kvarn och en ny produkt riktad till patienter inom gynekologi prisades av AB Värmland på fredagen.

För tredje året i rad delade AB Värmland ut aktiebolag till entreprenörer som nu får möjlighet att driva sina affärsidéer vidare.

Henry Ketola driver Stöpafors kvarn sedan 2015 och har i dagsläget två anställda. Nästa steg är att köpa ut lokalerna, som han fram till i dag har arrenderat, samt att investera i nya maskiner.

– Vi packar 450 mjölpaket om dagen, med en maskin kan vi packa dubbelt så många, säger Henry Ketola.

När han tog över kvarnen låg siffrorna på minus, men Henry Levin har lyckats vända trenden. Det hela började med ett studiebesök och när kvarnen plötsligt var till salu valde han att satsa.

– Jag hade aldrig drivit företag och folk sa att “det här kommer att gå åt helvete”, men det gjorde det ju inte, konstaterar han.

Rätt till integritet

Helena Levin och Gisele Esse Hyvönen har tillsammans med Karin Vangstad tagit fram en “gynkjol” som till en början ska lanseras till patienter hos gynekologen. Det är plagg som patienten kan ta på sig på underkroppen inför en undersökning och idén har växt fram under många år.

– Jag störde mig på att det saknades någonting när man står hos gynekologen och klär av sig. Det är varje människas rättighet att ha ett integritetsskydd, säger Gisele Esse Hyvönen.

Richard Kalenius, Supervisor, Henrik Lindh från AB Värmland och PWC, advokat Ralf Lyxell, Helena Wiktelius från AB Värmland, Henry Ketola, Stöpafors Kvarn Helena Levin och Gisele Esse Hyvönen som tagit fram “gynkjolen” och Christer Johansson som driver Ica Maxi Bergvik.
Richard Kalenius, Supervisor, Henrik Lindh från AB Värmland och PWC, advokat Ralf Lyxell, Helena Wiktelius från AB Värmland, Henry Ketola, Stöpafors Kvarn Helena Levin och Gisele Esse Hyvönen som tagit fram “gynkjolen” och Christer Johansson som driver Ica Maxi Bergvik. Foto: Ylva Westerlund

Först ut att börja använda “gynkjolen” blir Centralsjukhuset i Karlstad. Den vinnande trion har erfarenhet av entreprenörskap inom vitt skilda branscher.

– Vi hjälps åt att dra i alla trådar, men är egentligen som en och samma person. Det finns alltid ett skyddsnät, säger Helena Levin.

Verktyg för idrottare

I priset, som AB Värmland delar ut i samarbete med ett antal etablerade värmländska entreprenörer, ingår bland annat rådgivning, hjälp med pappersarbete och ett utökat kontaktnät.

I samband med prisutdelningen fick idrottskonsulten Richard Kalenius en plats på Karlstad Business Center med möjlighet att utveckla sin affärsidé Supervisor, ett verktyg som bland annat ska hjälpa elitidrottare att lättare mäta och analysera sin träning.

Artikeltaggar

EkonomiFöretagandeKarlstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.