Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk filmproducent bakom storfilmen

Publicerad:
Gustav Oldén under inspelningen av "Britt-Marie var här". Fyra år har arbetet med filmen "Britt-Marie var här" tagit ax till limpa. En normal arbetsprocess för en svensk långfilm, säger han. Foto: Carl Edlom

Fyra år från start till biopremiär. För den värmländske filmproducenten Gustav Oldén har arbetet med ”Britt-Marie var här” varit en intressant resa.

– Det känns oerhört skönt att filmen nu ska få möta en publik, säger han till NWT.

Han ursäktar en något skrovlig röst. Kvällen innan vi hörs har ”Britt-Marie var här” för första gången mött en biopublik. Förhandsvisningen på Rigoletto i Stockholm beskriver han som väldigt lyckad.

– Men det är alltid med dubbla känslor jag ser en film ha premiär, fortsätter Gustav Oldén.

– Framför allt är det positivt – en film blir aldrig hel, aldrig färdig, innan den har mött en publik. Men samtidigt finns det alltid separationsångest när man har arbetat med något så intensivt under en så lång tid.

Han har hunnit bli pappa två gånger om under tiden som han har arbetat med filmen. Nya filmprojekt finns i planerna, men först ser han fram emot en tids föräldraledighet.

– Arbetet med "Britt-Marie..." började med att jag läste Fredrik Backmans bok fem gånger. För att få den i kroppen. Sedan inleddes jakten på manusförfattare och regissör. Därefter handlade jobbet som producent mycket om att få till stånd produktionens finansiering och rollbesättning. För en producent är arbetsuppgifterna många.

Båda från Arvika

Regissören hittade han i Tuva Novotny som också kom att ha en stor del i skrivandet av manus. Samarbetet beskriver han som nära, processen är hela tiden ett samtal kring detaljer och beslut.

Tuva Novotny: "Jag har på fötterna för att göra Britt-Maries resa med värdighet"

– Allt handlar om att hitta de som kan göra historien rättvisa. Jag visste att Tuva var intresserad av att göra förflyttning från framför till bakom kameran och att hon hade erfarenheten genom tv-serierna ”Lilyhammer” och ”Dag”.

Gustav och Tuva har mycket gemensamt.

– Vi kommer båda från Arvika-trakten och just erfarenheten och kunskapen vad gäller landsbygden kände jag var viktig. Tuva vet hur det är på Konsum i Vikene. Hon kan den känslan. Vi delade en bakgrund där som underlättade arbetet. Dessutom hade hon en stor förståelse för karaktären Britt-Marie vilket såklart var oerhört viktigt.

Arvikafestivalen

Det var under arbetet med Arvikafestivalen som Gustav Oldén inledde sitt arbete inom filmen. Han var med redan under festivalens andra år och när sedan ett filmteam spelade in en långfilm under festivalen tog han tillfället i akt och blev en del av filmteamet. Erfarenheterna av projektledning från festivalarbetet kom väl till pass i filmbranschen.

– Min första egna film kom att bli en dokumentär om Arvikafestivalen på uppdrag av SVT. I dag arbetar jag hos SF och det finns flera spännande projekt i planerna, men det får vi prata om en annan gång.

Artikeltaggar

ArvikaFilmFredrik BackmanNöje/KulturNyheterSVTTuva Novotny

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.