Marie har de svåra frågorna som sitt jobb

Publicerad:

Marie Niljung hade modet och vågade säga upp sig från en trygg kommunal anställning för att bli egenföretagare.

Marie konsultar om de svåra frågorna, frågorna som många chefer drar sig för att ställa till de anställda men som kan ha avgörande betydelse både för personalens välmående och företagets ekonomi.

Kostnaderna för sjukskrivningar i Sverige ökar. 2017 var de 62 miljarder kronor – mer än budget för försvaret och krisberedskapen.

Marie Niljung är konsult i egna företaget Niljung. Hon arbetar också ideellt för organisationen Suicide Zero.
Marie Niljung är konsult i egna företaget Niljung. Hon arbetar också ideellt för organisationen Suicide Zero. Foto: Olov Öström

Den vanligaste orsaken till sjukskrivning är nu psykisk ohälsa. Ofta är den förknippad med stress i någon form. Kostnaden för psykisk ohälsa ökar dramatiskt. 2010 stod den för 28 procent av den totala sjukskrivningskostnaden. Nu närmar den sig 50 procent.

- Det är viktigt att arbetsgivaren ser signalerna hos medarbetare om något inte står rätt till. Om man släcker elden när den pyr blir det aldrig någon storbrand, säger Marie Niljung.

De senaste åren har Marie jobbat hos Arvika kommun med HR och som rehabkonsult samtidigt som hon var volontär för organisationen Suicide Zero. Innan det var hon handläggare hos Försäkringskassan.

Självmord i familjen

Hon har personligen erfarenhet av hur hårt självmord kan drabba en familj. 1997 tog hennes mamma sitt liv och knappt tio år senare också hennes pappa.

- Det har förstås präglat mig. Om jag då visste vad jag vet i dag om psykologiska olycksfall hade det inte behövt ske. Men samtidigt vill jag inte skuldbelägga mig själv.

Efter mammans och pappans bortgång engagerade sig Marie ideellt i Suicide Zero genom att sprida kunskap om självmord. 2016 fick hon pris som Årets Sola av Karlstads kommun för det arbete hon gjort.

- Ingen av mina föräldrar var sjuka under min uppväxt, mamma drabbades i 50-årsåldern. Ingen väljer att få depression eller att ta sitt eget liv, lika lite som att nån väljer att få cancer, säger Marie.

Marie Niljung är en av många egenföretagare som har sin arbetsplats vid Karlstads Business Center.
Marie Niljung är en av många egenföretagare som har sin arbetsplats vid Karlstads Business Center. Foto: Olov Öström

Värmland har den högsta frekvensen självmord i landet. Självmord är vanligast bland medelålders och äldre män. Grums är den kommun i landet som har högst andel självmord, 3,11 per 1000 invånare. Även Hagfors, Torsby, Eda, Arvika, Säffle och Storfors finns med högt upp i statistiken.

- Att män i Värmland är överrepresenterade tror jag beror mycket på en stark mansnorm, man pratar inte om sina problem. Dessutom spelar faktorer som glesbygd, låg utbildning och tillgången på jaktvapen in, säger Marie Niljung.

Marie pratar om begreppet psykisk livräddning i sammanhanget.

- Det är viktigt med tidiga insatser. Det gäller att ha modet att våga fråga hur någon mår – det kan rädda liv.

Själv tog Marie mod till sig när hon vågade ta steget från en trygg anställning till att starta egen verksamhet. Det hade legat och grott där ett tag. Den sista pusselbiten föll på plats när Marie vann en tävling som AB Värmland arrangerade. Hon vann ett års medlemskap i Karlstads Business Center. En betald kontorsplats kan man säga. Där finns hon sedan i januari förra året då Niljung startades.

- I början hade jag det egna företaget samtidigt som jag jobbade med Suicide Zero på halvtid. Men jag upptäckte att det var svårt att växla upp den egna verksamheten samtidigt med jobbet för Suicide Zero.

Har varit kock

Marie säger att det är med skräckblandad förtjusning hon nu för första gången står på helt egna ben när det gäller försörjningen.

- Många har undrat hur jag vågade att vid 45 års ålder starta eget, men vad värre kan hända än att det inte går? Skiter det sig får jag väl börja extraknäcka som kock, det arbete jag hade innan jag utbildade mig till personalvetare.

Säger Marie utan att verka allt för bekymrad över framtiden.

Hos Arvika kommun jobbade Marie mycket med rehabilitering bland de anställda.

- Det gäller att som arbetsgivare och chef vara vaksam och lära sig se signalerna när det inte står rätt till. Det gäller att våga agera när något inte stämmer.

Marie återkommer till mod - och kunskap.

Det är det senare som hon bidrar till i sin verksamhet, att stötta chefer i arbetet med att personalen ska må bra och att upptäcka när något pekar åt fel håll.

Även om man är egenföretagare behöver man inte känns sig ensam. Marie Niljung har arbetsplatsen vid Karlstads Business Center. Där har även kommunikatören Maria Stenberg sitt kontor.
Även om man är egenföretagare behöver man inte känns sig ensam. Marie Niljung har arbetsplatsen vid Karlstads Business Center. Där har även kommunikatören Maria Stenberg sitt kontor. Foto: Olov Öström

Långtidssjukskrivningarna är kostsamma för arbetsgivaren. En studie för några år sedan gjord vid Linköpings universitet på en grupp långtidssjukskrivna (de var sjukskrivna mellan 30 och 409 dagar) visade att snittkostnaden för minskad produktivitet var 100 000 kronor.

Då är att märka att produktiviteten dessutom var lägre både före och efter sjukskrivningen. Det tog i snitt åtta veckor efter sjukskrivningen innan den anställde vara uppe i full kapacitet igen.

- Ofta är det så att en lång sjukskrivning föregås av korttidssjukskrivningarna. Det ska man som chef vara vaksam på. Ser man ett mönster ska man fråga den anställda hur hen mår och vad företaget kan hjälpa till med. Att våga fråga är att bry sig. Jag har hittills inte stött på någon som blivit förbannad för att man frågat.

Däremot har hon ofta mött förnekelse. Det är vanligt att den som tillfrågas förnekar till exempel ett missbruk eller psykisk ohälsa i någon form.

Mycket av den psykisk ohälsan kommer från stress. På jobbet kan den komma genom att organisationen har slimmats och det finns lite tid för återhämtning. Färre ska göra mer.

Telefonstress

På fritiden är mobiltelefonen och sociala medier en starkt bidragande orsak till att fler mår sämre. Åtminstone menar Marie Niljung det.

- Förr tog mobbningen paus när man lämnade skolan eller arbetsplatsen för dagen. Nu kan den pågå dygnet runt via sociala medier.

- Det här att alltid vara tillgängliga har gjort något med oss. Som kvinna ska man vara perfekt i alla dimensioner utan paus. Och det här börjar tidigt, redan som barn. Men så är inte livet, det är inte alltid tipp-topp. Det måste vi lära oss och acceptera, säger Marie.

Den bästa medicin som Marie ordinerar mot psykisk ohälsa är fysisk aktivitet. Hon försöker leva som hon lär med det. Efter den här intervjun gav sig Marie raskt vidare till ett pass i stakmaskinen i det intilliggande gymmet.

Varje morgon börjar hon med ett yogapass för att förebygga stressrelaterad ohälsa.

Det skulle förstås vara dåliga reklam för den egna verksamheten om konsulten själv var stressad.

Artikeltaggar

Arvika kommunEkonomiFörsäkringskassanGrumsKilMarie NiljungSuicide Zero

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare