Återkomsten var efterlängtad. Efter sju år blev Klässbolsborna åter med lanthandel i somras.
– Men det är tufft under vintern. Då är det inte så mycket kunder, konstaterar Parwa Ibrahim som driver lanthandeln.
Lanthandel har funnit i Klässbol på samma plats så länge man kan minnas. Det finns dokumentation om det så långt tillbaka som 1936.
Men i takt med urbaniseringen och ändrade köpvanor har lanthandel som institution fått allt svårare att överleva.
Klässbols lanthandel är inget undantag. Det har varit flera konkurser för tidigare ägare under 2000-talet. För sju år sedan kastade dåvarande ägare in handduken och försvann.
Den stora fastigheten på 544 kvadratmeter såldes så småningom på exekutiv auktion till enda budgivare som var Arvika kommunen.
En krona
Ingen annan vågade lägga något bud eftersom det med ägandet också skulle följa en sanering av marken efter tidigare bensinmacksverksamhet. Hur mycket det skulle kosta var det ingen som visste.
- Vi fick sedan köpa fastigheten för en krona av kommunen i maj 2017 mot att vi rustade upp den. Vårt mål har hela tiden varit att få igång en lanthandel igen, säger Hans Larsson, som är vice ordförande i Klässbolsbygdens utvecklingsgrupp.
Genom många ideellt arbetade timmar, där också privatpersoner gick in med egna medel, och stöd från det lokala näringslivet kunde så lanthandeln återinvigas i somras.
– Utan kommunens stöttning hade det aldrig blivit verklighet. Bara saneringen av bensinmacken kostade runt 500 000 kronor, som kommunen då stod för, berättar Kjell Rapp.
Hans Larsson och Kjell Rapp har jobbat intensivt för att fastigheten ska rustas upp och att lanthandeln skulle återvända till den.
Nu inrymmer den lanthandel och vägg i vägg med den har Stavnäs-Glava försäkringsbolag nyligen flyttat in.
På övervåningen har man renoverat en lägenhet där Parwa och hennes man bor. Parwas man Goran driver pizzerian som ligger tvärs över gatan.
Samlingslokal
Men det ska komma mer i fastigheten.
– Ja, vi ska göra ordningen en samlingslokal och en träffpunkt mitt i huset, berättar Kjell Rapp entusiastiskt.
Parwa Ibrahim kom till Sverige för elva år sedan från Kurdistan. Hon hamnade i Dottervik i Arvika och har blivit kvar i Västvärmland sedan dess.
Det här med att driva livsmedelsbutiken är något nytt för henne. Hemma i Kurdistans höll hon på att utbilda sig till advokat. Där ifrån till att lära sig svenska matvanor är steget tämligen stort.
– Ja, det är inte så lätt att veta vad folk vill köpa. Jag har satt upp en önskelistan i butiken där man får skriva på vad man vill ha för varor i butiken. Mitt mål är att ha ett fullsortiment av livsmedel, så att man inte ska behöva åka någon annanstans för att mathandla.
Sommaren bäst
Under hösten och så här i början på vintern har det varit glest med kunder. Desto bättre var det under sommaren.
– Ja, då var det bra. Då var det mycket turister här som handlade, berättar Parwa.
Linneväveriet i Klässbol är en världskändis och bidrar i hög grad till den goda turisttillströmningen till bygden under sommarhalvåret.
Kjell Rapp menar att Klässbolsborna behöver ändra sina köpvanor för att lanthandeln ska kunna överleva.
– Vi var utan affär i sju år och på den tiden har man ändrat köpvanorna. Många åker de två milen till Arvika för att mathandla. Det tar nog lite tid att bryta mönstret. säger Kjell.
Parwa har en anställd i butiken, men hon får hjälp från annat håll också.
Kjell Rapp tar mer än gärna ett pass i kassan. Han gillar att tjöta med folk.
– Affären är en knutpunkt i byn. Det betyder så mycket att vi fått den tillbaka.
En motor
Klässbols utvecklingsgrupp har blivit en motor för hela bygden - den samlade kraften för det ideella arbetet i bygden.
Föreningen bildades 2012 när mycket var deppigt på orten: posten försvann, likaså biblioteket och gatubelysningen släcktes.
– Med att vi fick tillbaka lanthandeln har vi fått en helt annan framtidstro, säger Hans Larsson.