Största investeringstakten någonsin

Publicerad:
Karlstads kommun investeringsbudget är i år den största någonsin, nästan 1,5 miljarder kronor. Här en bild på Västerstrandsskolan som håller på att byggas ut. Foto: Christer Wik

Karlstads kommun har fortfarande en stark ekonomi och räknar med ett positivt resultat för koncernen på drygt 320 miljoner kronor för 2019. Investeringarna har aldrig varit större.

– Det är positivt att stan växer, men det innebär samtidigt ekonomiska utmaningar.

Ekonomidirektören Lars Sätterberg konstaterar att de ekonomiska plussiffrorna fortsätter för kommunkoncernen.

På tisdagen godkände kommunstyrelsen koncernbudgeten för 2019 och man räknar med ett positivt resultat på 322,1 miljoner kronor när verksamheten i samtliga kommunala bolag räknas samman.

Det kan jämföras med 2018 års budget då man räknade med ett plusresultat på 329,8 miljoner kronor.

Stor ökning mot 2018

Investeringsbudgeten beräknas uppgå till hela 1 492,2 miljoner kronor, alltså nästan 1,5 miljarder kronor. Det kan jämföras med förra årets budget för investeringar som låg på 1 280,2 miljoner kronor.

– Årets investeringsbudget är den största någonsin. Det beror främst på de stora satsningarna på utbyggnaderna av skolorna, bland annat Sundsta-Älvkullegymnasiet och på att vi satsar mycket pengar på ny infrastruktur, säger Lars Sätterberg.

Under normalår brukar investeringarna ligga på cirka 500 miljoner kronor. Även 2020 kommer investeringstakten vara hög, ungefär 1,05 miljarder kronor.

– Det är positivt att stan växer, men det innebär samtidigt ekonomiska utmaningar. Vi tvingas öka låneskulden en del för att klara av att finansiera alla satsningar.

– Men totalt sett har vi ändå en välskött ekonomi där exempelvis KBAB och Karlstads energi gör bra resultat och när befolkningen ökar och vi blir fler Karlstadsbor ökar skatteintäkterna.

En del moln på himlen

Lars Sätterberg ser ändå en del moln som börjar dyka upp på den ekonomiska himlen.

– Ja, vi är ju på väg in i lite sämre tider och det gör att skatteintäkterna inte kommer öka lika mycket. Där skulle vi behöva ligga högre.

– Arbetsmarknad och social har höga kostnader för bland annat missbruksplaceringar och kommunen har i vissa fall svårt med kompetensförsörjning och rekrytering och det driver upp kostnaderna att få tag i personal.

Artikeltaggar

EkonomiKarlstads kommunLars Sätterberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare