Hoppa till huvudinnehållet

De vill stoppa dammrivningen

Publicerad:
Kerstin och Dordi Westerlund kämpar båda för att Rackstaddammen inte ska rivas. De anser bland annat att kommunens underlag är bristfälligt. “Det finns inga ekonomiska kalkyler men nämner att det är fört dyrt att ha dammen kvar. Men vad kostar det att riva, att bygga ny väg och göra biotopvårdande insatser?”, frågar de sig.
Kerstin och Dordi Westerlund kämpar båda för att Rackstaddammen inte ska rivas. De anser bland annat att kommunens underlag är bristfälligt. “Det finns inga ekonomiska kalkyler men nämner att det är fört dyrt att ha dammen kvar. Men vad kostar det att riva, att bygga ny väg och göra biotopvårdande insatser?”, frågar de sig. Foto: Linus Carle

Rackstaddammen kan komma att rivas – men flera närboenden är kritiska mot kommunens planer.

– Det vore jättesynd om den rivs, säger Dordi Westerlund

AN rapporterade förra veckan att Arvika kommun ansöker om att riva Rackstaddammen. Dammen är sliten och kräver stora, kostsamma renoveringar och samtidigt måste trafiksituationen till Rackstadskroten – dit det går många tunga transporter – förbättras.

Planen är därför att riva dammen och anlägga en ny, rakare väg samt sätta dit en stor valvtrumma som vattnet ska rinna genom.

Vandringar

Kommunens planer har dock stött på motstånd. Kerstin och Dordi Westerlund – både boende i Rackstad – är kritiska till förslaget och menar att en unik miljö skulle försvinna om planerna blir verklighet. Om kommunens rivningsansökan går igenom så försvinner vattenspegeln och ersätts i stället med en forssträcka.

– Det vore jättesynd om den rivs, säger Dordi.

I samrådsunderlaget skriver kommunens konsult att rivningen inte skulle ge några “långsiktiga negativa konsekvenser för rekreation och friluftsliv”. Helt fel, menar Kerstin och Dordi, som bland annat pekar på att det vid dammen och området anordnas brukshistoriska vandringar och att vägen vid dammen är ett populärt promenadstråk för Rackstadbor.

– Och jag har växt upp här och badat i utloppet av älven, det är den enda vattenytan som finns här. Och det är ett väldigt fint promenadstråk. Det kommer inte bli lika fint med en rak väg.

Kerstin och Dordi har omfattande dokumentation om Rackstaddammen.
Kerstin och Dordi har omfattande dokumentation om Rackstaddammen. Foto: Linus Carle

Förutom rivningen av Rackstaddammen kan också ett flertal bäverdammar i området komma att rivas om kommunen får igenom sin ansökan.

– Det vore också väldigt tråkigt. Både små och stora tycker att det är något spännande. Dessutom är det en trolsk miljö, man får nästan en Sagan om ringen-känsla. Det är så vackert, säger Dordi om stigen längs älven där bävrarna fällt träd och byggt.

Kerstin oroar sig över vad som händer med hotade flodpärlmusslan om dammen och bäverdammarna rivs.

– Om bäverdammarna ska rivas måste de ned med en traktor och då kommer flodpärlmusslorna att krossas, säger hon.

Fiskvandring

Ett av kommunens argument för att riva dammen är att det då skulle återställa möjligheten till fiskvandring i älven.

– Men vad är poängen med att ta bort en damm? Om de pratar fiskvandring måste de ha ett helhetsgrepp; det finns ju fler dammar i området och om inte de rivs så hjälper inte det fiskarna, säger Dordi.

Själva huvudsyftet med den planerade rivningen – att de tunga transporterna till Rackstadskroten ska få en säkrare väg – tycker både Dordi och Kerstin är bra. Men de har en annan lösning på problemet.

– Klart att de måste ha en bra väg, men vi föreslår att kommunen utreder möjligheten att förbättra Skog-vägen. Det ska vi också skriva till mark- och miljödomstolen, säger Dordi.

– Det är en bred och stor väg. Det borde gå att köra tunga transporter där, säger Kerstin.

Kerstin och Dordi hoppas nu att fler får upp ögonen för kommunens planer och vad det skulle innebära om Rackstaddammen försvann. Själva är de redo att överklaga så långt det går.

– Vi tycker det här är jätteviktigt. Det är bara skroten och motorbanan som tjänar på en ny väg, säger Dordi.

AN i fredags.
AN i fredags.

Artikeltaggar

ArvikaDammFriluftslivNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.