Henry Ketola belönad av Gastronomiska Akademien

Nyheter
PUBLICERAD:
Från vänster: Christina Wedén, Lisbeth Rauden, Björn Frantzén, Göran Hoas, Henry Ketola, Margareta Hoas och Elaine Asp.
Foto: Thomas Svensson
Henry Ketola, Sunne har belönats med ett diplom av Gastronomiska Akademien för “framstående matkulturella insatser” vid Stöpafors Kvarn i Sunne.

Henry Ketola får diplomet för att han av ekologiskt odlad havre som rostats i vedugn, skrädats på traditionellt sätt och malts med stenar, framställer skrädmjöl av synnerligen hög kvalitet.

Diplomet delades ut vid en ceremoni på Riddarhuset i Stockholm den 19 januari.

Övriga pristagare var:

Guldmedalj

Björn Frantzén ”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”

Framgångsrik kock och krögare som bland annat driver The Flying Elk, Gaston, Bobergs Matsal och med Restaurant Frantzén blev förste svensk att erövra tre stjärnor i Guide Michelin.

Silvermedalj

Christina Wedén ”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”

Forskare och lärare vid Uppsala Universitet som med sin doktorsavhandling spridit ny kunskap om den svarta bourgognetryffeln på svensk mark.

Guldpenna

Lisbeth Rauden ”för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området”

Innovativ chefredaktör för branschtidningarna RS – Restauranger & Storkök samt Fast Food Magazine, där hon skrivit mängder av intressanta artiklar och engagerat experter att bidra – även i podcast.

Diplom

Lilla Bjers Gårdskrog och Gårdsbutik

Margareta och Göran Hoas, Västerhejde, Gotland

För ett hållbart och ekologiskt jordbruk med tillhörande gårdsbutik och restaurang, där man i avspänd växthusmiljö avnjuter utsökta menyer med trevlig och uppmärksam service.

Restaurang Hävvi i Glen

Elaine Asp, Åsarna

För att på en av Jämtlands mest avlägsna fjällvidder ha skapat en unik restaurang som utifrån de bästa råvarorna erbjuder samiska smakupplevelser utan kompromisser

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.