Hoppa till huvudinnehållet

Camparna kvar på Bomstadbaden

Publicerad:
Så här får det inte längre se ut. Husvagnscamparna på Bomstadbaden måste hålla sig minst 4,5 meter från strandkanten och “spiketälten”, tillbyggnaderna får inte vara större än 25 kvadratmeter.
Så här får det inte längre se ut. Husvagnscamparna på Bomstadbaden måste hålla sig minst 4,5 meter från strandkanten och “spiketälten”, tillbyggnaderna får inte vara större än 25 kvadratmeter. Foto: Mikael Lindblom

Husvagnarna får stå kvar året runt på Bomstadbaden. Men inte närmare än 4,5 meter från vattnet och inte med “spiketält”, med tillbyggnader som är större än 25 kvadratmeter.

Det var drygt två år sedan, i oktober 2016, som NWT första gången berättade om misstänkta svartbyggen och brott mot strandskyddsbestämmelserna vid Bomstadbaden.

Privatpersoner hade kontaktat kommunen och undrat om det var okej att campare förvandlade sina husvagnsplatser till fritidshus med privata strandtomter.

Misstänkta svartbyggen på Bomstadbaden

Markera revir

På de mest eftertraktade platserna stod husvagnar uppställda på plintar. Det hade byggts altaner, satts upp plank och byggnader. Anlagts gräsmattor, planterats buskar och byggts staket ända ner – och ibland ända ut – i vattnet. För att markera revir och hålla andra borta.

Efter ett år beslutade kommunen att alla bryggor, altaner och andra byggnader inom 4,5 meter från stranden skulle tas bort.

Husvagnscampare tvingas riva altaner

Och nu finns också ett förslag till en detaljplan som mer i detalj ska reglera hur marken vid campingen får användas.

Året runt

Camping blir fortsatt tillåten året runt. Hotet om att ett hundratal uppställningsplatser närmast stranden skulle försvinna är borta.

Strandskyddet på 100 meter upphävs. Servicebyggnader, campingstugor och husvagnar med tillbyggnader får stå kvar. Bygglovsplikten för tillbyggnader under 25 kvadratmeter tas bort.

Allmänheten ska garanteras tillträde till stränderna när ingen byggnation tillåts inom 4,5 meter från vattnet.

– Vi får behålla alla husvagnsplatser och säsongscampingen. Det är positivt både för oss, för camparna, för allmänheten och besöksnäringen i hela Värmland, säger David Nordentjell, Bomstadbadens ägare.

Extern konsult

– Det är vi som gjort detaljplanen med hjälp av en extern konsult och i en kontinuerlig dialog med bland annat kommunen och länsstyrelsen. Det här känns väldigt bra. Nu ska vi se till att icke tillåtna byggnationer försvinner, fortsätter han.

Är det vanligt att ni låter andra ta fram kommunens detaljplaner, Erik Nilsson (KD), stadsbyggnadsnämndens ordförande?

– Det är relativt vanligt, speciellt när det som nu är ett hårt tryck på oss att få fram planer. Vi hade fått vänta väldigt länge på den här om ingen hade hjälpt oss. Och när någon annan tar fram förslaget brukar vår egen granskning bli rätt hård.

Förslaget till detaljplan går nu ut på samråd. Fram till den 25 februari kan berörda lämna sina synpunkter till kommunen.

Artikeltaggar

BomstadbadenBostad och byggenByggnationCampingDavid NordentjellDetaljplanerErik NilssonHusvagnarKristdemokraternaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.