Solbergs drömdebut i nya bilen

Publicerad:
Oliver Solberg segrade i lettiska Rally Alüksne. Foto: Timo Anis

17-årige Oliver Solberg tog under helgen sin första totalseger i rally när han segrade i Rally Alüksne i Lettland. Och det var första gången han körde sin nya bil.

– Jag är så glad! Jag hade en riktigt bra känsla för bilen i samband med testerna och det gav bra självförtroende, men jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig, säger han i ett pressmeddelande.

Oliver Solberg körde under helgen för första gången i sin nya Volkswagen Polo GTI R5 – och snacka om drömstart. Solberg och co-drivern Aaron Johnston visade redan under fredagens två inledande kvällssträckor att bilen fungerade bra, med två andraplaceringar i rad.

– Aaron och jag hade en plan på fredagskvällen. Vi ville ta det lugnt och komma in i tävlingen. Jag älskar att köra i mörkret, med ljusen och all snö. Det är så coolt - men också ganska annorlunda, säger Solberg i ett pressmeddelande.

När det sedan blev körning i dagsljus under lördagen fortsatte Solberg att imponera. Han tog över ledningen och till slut vann han hälften av de tio sträckorna.

– Jag njöt verkligen av bilen och farten blev bättre och bättre. Vi gjorde ett kort besök i en snövall på SS4 och på näst sista sträckan gick jag ner i källaren i starten. Jag försökte begränsa hjulspinnet genom att starta på andra växeln, men jag hade för lågt varv.

Bortsett från det flöt det mesta på enligt plan för Solberg och Johnston.

– När vi gick upp i ledningen på sträcka sex pratade jag och Aaron genom saker och ting. Vi blev förstås exalterade av att vara uppe i ledning, men visste att vi behövde hålla oss lugna för att avsluta jobbet. Och precis det gjorde vi.

Oliver Solberg och co-drivern Aaron Johnston fick fira högst upp på pallen – men Oliver fick inte dricka någon champagne!
Oliver Solberg och co-drivern Aaron Johnston fick fira högst upp på pallen – men Oliver fick inte dricka någon champagne!

Föräldrarna Pernilla och Solberg var förstås oerhört stolta över sin son som alltså tog hem sin första totalseger i ett rally. Men av förklarliga skäl – Oliver är ju 17 år – så nekades han fira med champagne.

– Jag sa till honom när han klev upp på pallen att han bara fick spruta champagne, inte dricka den. Han är inte nog gammal för att dricka den, säger Pernilla.

– Vi är så stolta. Vi har sett Oliver växa upp och vi har vetat ett tag att den här stunden skulle komma, men att få vara här och se vår pojke stå högst upp på pallen och fira sin första seger är något mycket speciellt.

Artikeltaggar

MotorsportOliver Solberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare