Hoppa till huvudinnehållet

Kaosscener när Varannan damernas avgjordes

Publicerad:
Woody's/Rävåsen vann årets upplaga av Varannan damernas efter straffar.
Woody's/Rävåsen vann årets upplaga av Varannan damernas efter straffar. Foto: Jonas Griberg

Woodys FC/Rävåsen segrade i årets upplaga av Varannan damernas mot Karlskoga IF. Men eftersnacket skulle i stället handla om den straff som Woodys fick i slutsekunderna som ledde till kvitteringen.

Rävåsen föll i finalen: “Väldigt surt”

Finalen mellan Woodys/Rävåsen och Karlskoga IF bjöd på stor underhållning med tuffa närkamper och fina individuella prestationer. Men det var också ofta som domarduon fick användning av visselpipan då vissa situationer kunde bli lite för heta.

– Karlskoga har dragit på sig många frisparkar i varje match och det visste vi om. De kör lite för hårt och går ibland in fel i situationerna, men bara för det så spelar de inte fult. Det märktes att så fort de fick lite motgångar så började de skrika. Det hade vi pratat lite om innan också, säger Woody's/Rävåsens lagkapten Mikael Brunzell.

KIF började bäst

Karlskoga IF började finalen klart starkast och gjorde också välförtjänt 1–0 efter bara två och en halv minut. KIF såg ut att ha kontroll på matchen men med sex minuter kvar kom kvitteringen från Woody's/Rävåsen efter att Karlskoga dragit på sig en frispark som födelsedagsbarnet Tobias Thunberg kunde trycka in.

Repliken kom dock omgående från KIF:s sida. 2–1 kom bara sekunder senare.

– De har tagit ledningen i nästan alla matcher och gjort det efter bara några sekunder. Men bara för det så har de inte backat hem utan de har fortsatt spela och har stått för en riktigt bra fotboll.

Segerjubel efter matchen.
Segerjubel efter matchen. Foto: Jonas Griberg

Omdiskuterad straff

WFC/RIK satsade allt framåt under de sista minuterna i hopp om en kvittering. Det såg länge ut som att KIF skulle hålla emot men med bara enstaka sekunder kvar pekade domaren Ali Amini på straffpunkten.

Till tonerna av öronbedövande burop fick Petter Toivonen chansen att kvittera från straffpunkten – och det gjorde han.

– Han har ju daglig kontakt med brorsan nere i Australien så de kanske får lära sig lite av honom, skrattar Brunzell.

Finalen avgjordes på straffar där Woody's/Rävåsen drog längsta strået och vann därmed hela turneringen.

– Man vill ju såklart att det alltid ska avgöras efter full tid. Det är orättvist för det laget som förlorar men det är lika för alla. Vi gjorde det vi skulle, en dag på jobbet, ler Brunzell.

Bäst i stan, hur känns det?

– Det smäller högt när man är i den här åldern bland de flesta spelare. Men vi har spets och kvalité så det känns gött att bygga vidare på detta. Kul att visa att vi är en klubb som satsar.

“Solklar straff”

Men efterdyningarna handlade såklart om straffen. När domaren Ali Amini pekade på straffpunkten lyfte taket i Karlbergshallen där majoriteten av den välfyllda läktaren hade sympatier för Karlskoga IF.

Men Amini var säker på sin sak.

– Bollen tar på handen och Karlskogaspelaren drar bort den samtidigt. Det är solklar straff så det finns ingenting att diskutera. Sedan förstår jag att Karlskoga IF har en annan syn på det hela, det får man respektera. Men därifrån jag står så ser jag solklart att det är hands.

Straff eller inte? Det var delade meningar om den saken.
Straff eller inte? Det var delade meningar om den saken. Foto: Jonas Griberg

Omringade domaren

Efter matchen var det många spelare i Karlskoga IF – och även publik – som var framme och visade sitt missnöje mot Amini.

– Det syns tydligt att bollen tar mellan benen på vår spelare. Domaren står en meter ifrån och kan ändå inte se det. Då kan jag ifrågasätta varför han dömer straff, säger KIF:s tränare Jonas Pontén.

Pontén var även själv framme till Ali Amini efter matchen.

– Jag gick fram och skällde på han och det skäms jag inte för att säga. Det känns för jävligt att det ska avgöras såhär och det kändes absolut som att han gav det andra laget fördel hela matchen. Vi blir bortdömda när vi är de rätta vinnarna av turneringen. Vi har tre-fyra stolpskott men allt kommer handla om pungträffen som blir en straff.

Fick slag i bakhuvudet

Enligt Pontén ska den unge domaren även ha mottagit ett slag i bakhuvudet av en åskådare.

– Sådant är oacceptabelt, det står vi inte bakom. De som kom in på planen tillhör inte Karlskoga IF och vi tar avstånd från all typ av våld på en fotbollsplan. Jag var snabbt framme och drog bort killen som rörde domaren och skickade bort honom därifrån.

Artikeltaggar

FotbollKarlskoga IFRIK KarlskogaWoody's FC

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.