80-tal kor innebrända i stor ladugårdsbrand

Brott & blåljus
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Ett 80-tal kor brann inne i samband med att en stor ladugårdsbrand rasade vid Aspsäters Gård norr om Nysäter i västra Värmland under söndagskvällen.

– Vi har haft eftersläckning under natten men nu har vi lämnat platsen. Det ryker en del fortfarande, men det är inga öppna lågor och det föreligger ingen spridningsrisk, säger Tobias Erlandsson, räddningschef i beredskap på måndagsförmiddagen.

Totalt var ett 20-tal brandmän engagerade i släckningsarbetet på söndagen.

– Det var fyra man kvar under natten och lite senare i dag kommer styrkan från Nysäter att åka dit och kontrollera hur det ser ut.

Fortfarande på måndagsförmiddagen har flera av de kor som slapp lösa på söndagen fortsatt att hittats.

– Det hittades bland annat fyra kossor uppe i skogen ett par kilometer från brandplatsen.

Polisen kommer att åka till gården senare på onsdagen för att spärra av området i väntan på att det ska bli tillräckligt svalt för att kunna undersökas.

Totalskada

Klockan var strax före 17.30 på söndagen när räddningstjänst, ambulans och polis larmades till gården.

– Det kommer att bli en totalskada på ladugården. Ett 80-tal kor har brunnit inne och cirka 130 kor har klarat sig, säger Tobias Erlandsson, räddningschef i beredskap.

Flera kor som räddades ur lågorna tog sig under söndagskvällen bland annat ut på länsväg 175 mellan Aspsäter och Nysäter.

Vid 18.15-tiden gick också Trafikverket ut med en varning för just lösspringande kor i området runt Aspsäters Gård.

Vid 18.15-tiden gick Trafikverket ut med en varning för lösspringande kor i området runt Aspsäters Gård.
Foto: Trafikverket

Polisen hade vid 18.30-tiden en patrull på plats vid gården och en på länsväg 175.

– Det pratades om att det var väldigt många kor som befann sig på vägen så vi var där och satte upp varningstält, berättar polisens vakthavande befäl Jan Matérne.

Enligt Trafikverket rörde sig många längs vägen för att försöka fånga in kor.

– Förutom att det här naturligtvis är en stor katastrof för djurägaren så uppstod ju nästa problem om var alla djur som flytt ska ta vägen. Det är ju kallt ute och de här djuren behöver ju komma in någonstans innan det blir natt, sade Matérne en dryg timme efter branden.

Senare på söndagskvällen gav Carola Olsson, polisens insatschef på plats vid branden, följande rapport:

– Av de cirka 130 kor som varit lösa i samband med branden har runt 95 procent nu fångats in och det jobbas nu för att fånga in de sista också. De boende här omkring har slutit upp på ett väldigt bra sätt.

Vad händer med de kor som fångats in?

– Det finns en byggnad bakom den som har brunnit dit korna kan föras. Men det hänger lite på om Fortum kan fixa fram el dit.

Vet ni vad som startat branden?

– Nej. Men när räddningstjänsten är klara på platsen så kommer vi att spärra av vid området där det brunnit och efter det kommer det att skickas tekniker platsen.

Vid 22-tiden kunde Tobias Erlandsson meddela att i stort sett alla kor var infångade och många av dem blivit inhysta den aktuella byggnaden.

– Där har de kor som klarade sig nu fått mat och värme. Vi kommer att vara kvar på platsen ett bra tag till för eftersläckning. Det vi kan konstatera är att hela ladugården rasade ihop i samband med branden men att vi lyckades hindra spridning till andra byggnader.

Även Erlandsson instämmer i hyllningskören till de boende i området:

– Bygden har verkligen ställt upp på ett beundransvärt sätt.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.