• idag
  29 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Släpp fram 360 jobb i Värmland

Debatt
PUBLICERAD:
Rut-avdraget är ansedd som den mest effektiva arbetsmarknadspolitiska reform i modern tid. Sektorn sysselsätter totalt 34 000 personer, varav uppskattningsvis 620 i Värmland, skriver Ari Kouvonen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Med Hem-avdrag öppnar vi upp för marknaden att utvecklas. Om avdraget samtidigt höjs till 100 000 kronor om året, beräknar vi att 20 000 fler jobb skulle kunna skapas till 2030, varav uppskattningsvis 360 skulle skapas i Värmland, skriver Ari Kouvonen.

År 2018 blev ett rekordår för Rut och integrationsvinsterna branschen har genererat är stora. För att ge våra företag möjligheten att skapa ännu fler jobb föreslår vi ett Hem-avdrag. Summan behöver utökas till 100 000 kronor per år och fler områden omfattas.

När Rut firar tioårsjubileum gör nästan en miljon svenskar avdrag för totalt fem miljarder kronor om året, en ökning med 8 procent jämfört med 2017. I Värmland gjorde 24 225 personer avdrag, en ökning med 11 procent.

Den 11 januari meddelade Riksrevisionen att de kommer inleda en granskning av Rut-avdraget. Det välkomnar vi på Almega Hemserviceföretagen. Tidigare studier har visat på mycket positiva effekter. Somliga bemöter Rut-sektorn med skeptiska teorier och gissningar. Vi vill grunda politiska förslag i statistik och fakta istället.

Rut-avdraget är ansedd som den mest effektiva arbetsmarknadspolitiska reform i modern tid. Sektorn sysselsätter totalt 34 000 personer, varav uppskattningsvis 620 i Värmland. Hela 75 procent av dem kommer från arbetslöshet och 67 procent går vidare till ett annat jobb efter sin anställning. Bara en av tio faller tillbaka i arbetslöshet och 22 procent går vidare till utbildning. Statistiken visar entydigt att Rut har varit en framgångsfaktor för integrationen i Sverige.

Men alla hushållsnära tjänster borde vara avdragsgilla. Regelverket för Rut är för krångligt och godtyckligt. Med Hem-avdrag öppnar vi upp för marknaden att utvecklas. Om avdraget samtidigt höjs till 100 000 kronor om året, beräknar vi att 20 000 fler jobb skulle kunna skapas till 2030, varav uppskattningsvis 360 skulle skapas i Värmland. Många jobb skulle gå till de som står längst från arbetsmarknaden.

En del politiker hävdar att avdraget endast är reserverat för överklassen. Det är ett ideologiskt färgat påstående som saknar verklighetsförankring. Nästan en miljon svenskar gjorde Rut-avdrag i fjol. De tillhör knappast någon överklass. 2017 gjorde 175 000 personer med en inkomst på 13 0000 kronor i månaden eller lägre avdrag. Detta är låg- och medelinkomsttagare, inte sällan barnfamiljer och pensionärer, som får mer tid och bättre livskvalitet när proffs tar sig an uppgifter som att städa, tvätta eller diska.

Riksdagen har genom sin nya budget visat att Rut-avdraget är avgörande för integrationen. Det backas upp av ledande ekonomiska auktoritet. Därför ser vi inga hinder för att gå fram med ett Hem-avdrag. Då kan våra företag släppa fram jobben på riktigt.

Ari Kouvonen

Näringspolitisk expert, Almega Hemserviceföretagen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.