Musik i örat och svett i pannan

Teknik & prylar
PUBLICERAD:
Mycket går lättare med musik i öronen, som musik till exempel.
Nytt år, nya nyårslöften. Allt blir lättare med musik i öronen. Vi har testat fem trådlösa hörlurar som lämpar sig bra för träningspass.

[Testet publiceras i samarbete med tidningen Ljud & Bild]

Ännu en gång har du lovat dig själv att det här blir året när du släpar kroppen till gymmet och svettar bort några av de envisa kilona. Förra året gick det kanske inte så bra, men i år ska det bli annorlunda. En eventuell hjälp med att infria löftet till dig själv kan vara nya hörlurar, som med hjälp av dunket i hörselgången hjälper dig att få igång energin du behöver.

Eftersom de flesta mobiltelefoner i dag har hoppat över kontakten till trådbundna hörlurar så är det självklart att de ska vara trådlösa. Det finns flera varianter att välja mellan. Vissa föredrar modeller som täcker öronen, andra trivs bäst med de små propparna som sitter djupt inne i hörselgången. Vilket man föredrar är en smaksmak, men också en fråga om intensitet och hur mycket man svettas. Om du är typen som lunkar fram på ett löpband går det utmärkt att ha en modell som täcker öronen, men om du ger järnet och svettas så att det blir pölar på golvet bör du överväga proppar i stället – kåporna som täcker hela örat blir helt enkelt för varma, plus att de sällan är byggda för att tåla den ofrånkomliga svettningen.

Just svettåligheten är en av de saker som skiljer träningslurar från vanliga trådlösa hörlurar. Om de är gjorda speciellt för sport så är de tåligare mot svett och smuts.

Lyckligtvis är marknaden för trådlösa träningsproppar både stor och varierad. Priserna skiftar från ungefär en femhundring upp till ett par tusenlappar. I vårt test har vi försökt pricka in mellansegmentet, där vi anser att man bör få mest för pengarna.

Text: Mikael Hansen/Ljud & Bild

Fotnot: Läs hela testet på ljudochbild.se

Libratone Track+
Libratone Track+

[Särskilt rekommenderad]

Libratone Track+ är ett otroligt välgjort och välljudande par trådlösa hörlurar som passar både till pendling på tåg och buss och till alla timmar i gymmet varje vecka. Tyvärr plågas de fina egenskaperna av en eländig batteritid, som inte orkar mycket mer än fyra timmar. Det är helt enkelt för lite och innebar flera frustrerande träningspass utan musik eftersom strömmen tog slut.

Fakta

Typ: Bluetooth

IPX-klassning: IPX4

Funktioner: Aktiv brusreducering

Vikt: 28 gram

Batteri: 8 timmar

Webb: libratone.com

Pris: 1 850 kronor

Betyg: 5

Plus: Läcker design, bra ljudkvalitet och inbyggd brusreducering.

Minus: Batteritiden är för dålig.

Jaybird Tarah Pro
Jaybird Tarah Pro

[Bäst i test]

Jaybird Tarah Pro är kanske de bästa propparna på marknaden just nu. Du får en imponerande lång batteritid, läcker design med flera smarta detaljer, bra passform och en enastående ljudkvalitet som kan anpassas efter din personliga smak med hjälp av den tillhörande appen. Enda lilla nackdelen är priset, som är en smula högt. Vi kan bara konstatera att kvalitet kostar, och vi har inga betänkligheter alls att ge Tarah Pro en varm rekommendation.

Fakta

Typ: Bluetooth

IPX-klassning: IPX7

Funktioner: Switch Fit

Vikt: 20 gram

Batteri: 14 timmar

Webb: jaybirdsport.com

Pris: 1 699 kronor

Betyg: 6

Plus: Lååång batteritid, bra ljud och snygg design.

Minus: Priset är en smula högt.

Audiofly AF100W MK2
Audiofly AF100W MK2

Audiofly AF100W mk2 är en uppgraderad och förbättrad version av modellen från förra året med samma namn. Den främsta skillnaden är en längre batteritid men även designen har förändrats lite. Det viktigaste området är dock ljudkvaliteten och den är oerhört bra för ett hörlurspar i den här prisklassen. Här saknas visserligen lite bas, men i stora drag låter det riktigt bra. Enda egentlig kritiken vi har är mot konstruktionen. Även om man kan vänja sig vid den så är det nog många som kommer att tycka att bygeln bakom örat känns onaturlig och irriterande.

Fakta

Typ: Bluetooth

IPX-klassning: IPX5

Funktioner: AptX, AAC, vattentätt fodral

Vikt: 20 gram

Batteri: 8 timmar

Webb: audiofly.com

Pris: 1 300 kronor

Betyg: 5

Plus: Fin batteritid och lysande ljudkvalitet.

Minus: Det saknas lite bas och bygelkonstruktionen bör gås igenom eller ändras en smula.

JBL Reflect Fit
JBL Reflect Fit

JBL Reflect Fit passar inte alla och den tättsittande och lite tunga bygeln kan mycket väl vara irriterande att ha på sig längre stunder. Däremot får du en godkänd ljudkvalitet som passar bra till träning och en fin batteritid på upp till 10 timmar. Slutligen får du en inbyggd pulsmätare, vilket är sällsynt i den här prisklassen och därför också ett bra försäljningsargument. Kan du undvara pulsmätaren så har JBL massor av liknande modeller för halva priset.

Fakta

Typ: Bluetooth

IPX-klassning: IPX5

Funktioner: Pulsmätare

Vikt: 37 gram

Batteri: 10 timmar

Webb: jbl.com

Pris: 1 500 kronor

Betyg: 4

Plus: Bra proppar som sitter fast bra i öronen. JBL:s signaturljud är behagligt för sport. Lång batteritid.

Minus: Bygeln klämmer hårt om halsen. Bygeln knäcktes. Mikrofonen sitter på insidan av bygeln.

Sennheiser CX Sport
Sennheiser CX Sport

Sennheiser CX Sport imponerar inte med sin plastiga design med detaljer i neongrönt på vingar och fjärr. Lyckligtvis imponerar de desto mer med en strålande ljudkvalitet och en bekväm passform som innebär att de hjälper dig att hålla ångan uppe på motionscykeln eller löpbandet. Tyvärr håller batteriet inte mer än max sex timmar, vilket är i minsta laget.

Men om du kan leva med neongrön plast och kort batteritid så får du ett par välljudande proppar som funkar till träning.

Fakta

Typ: Bluetooth

IPX-klassning: IPX5

Funktioner: AptX, AAC

Vikt: 15 gram

Batteri: 6 timmar

Webb: sennheiser.com

Pris: 1 249 kronor

Betyg: 5

Plus: Bra och välbalanserad ljudprofil. Sitter fast skönt.

Minus: Batteritiden är alldeles för kort. Designen formligen skriker lågpris.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.