Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska röster om statsministerbeskedet

Publicerad:

En del frågor har hängt i luften.

Men nu är Stefan Löfven (S) statsminister igen och kan bilda en regering.

Här är några värmländska reaktioner på beskedet.

Det tog fyra månader innan det blev klart.

Den utdragna regeringsbildningen har skapat osäkerhet på många håll. Ann-Katrin Järåsen (S), kommunalråd i Torsby, säger att den gjort att en del frågor blivit hängande i luften.

– Det skapar mycket osäkerhet, både hos oss politiker ute i landet och hos allmänheten. Man blir stående med en fot i luften, säger hon.

– Det är väldigt, väldigt skönt att det är en regering på plats.

Ann-Katrin Järåsen (S), ordförande för kommunstyrelsen i Torsby.
Ann-Katrin Järåsen (S), ordförande för kommunstyrelsen i Torsby. Foto: Aron Eriksson

Att det har dröjt – vad har det inneburit för Torsby?

– Till exempel en sådan sak som extrajobben som funnits som den nya budgeten säger att vi inte ska ta några nya initiativ till.

– Då blir frågan vad vi ska göra i stället, för behoven finns. Hur ska den nya lösningen se ut? Det har jättestor betydelse ur kompetensförsörjningsperspektivet. Vi har behov av att få ut alla människor på arbetsmarknaden. Den frågan har jag varit mest orolig för – hur länge ska vi stå med foten i luften?

Vilka satsningar vill du se framöver?

– Landsbygdssatsningar. En gång fanns en parlamentarisk utredning där alla partier var eniga om en satsning på landsbygden. Tappa inte farten i det, det är mitt budskap, säger Ann-Katrin Järåsen.

Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen, är besviken över utgången.

– Det är naturligtvis bra för landet att det finns en regering. Sedan är det klart att jag är besviken över att det röda laget får fortsätta att styra, säger han.

Budget och statsbidrag

Den långdragna regeringsbildningen har även påverkat landstinget och nya Region Värmland.

– Det är klart att det funnits en osäkerhet om vilka ekonomiska förutsättningar som gäller kring budget och statsbidrag.

Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen.
Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen. Foto: Mikael Lindblom

Fredrik Larsson hoppas på satsningar som ska öka tillgängligheten till vården. Det har varit en viktig fråga, inte minst i Värmland.

– Jag hade sett fram emot det som allianspartierna gick till val på, att satsa på en kömiljard. Eller tre kömiljarder som vi i Moderaterna pratade om, säger Fredrik Larsson.

– Jag kan ändå konstatera att i överenskommelsen finns det med satsningar på att korta köerna. Tillgänglighetsfrågan är viktig.

Spelregler

Per-Samuel Nisser (M), kommunalråd i Karlstad, säger att det är bra att spelreglerna nu blir tydliga.

– Som moderat politiker hade jag hellre velat se en alliansregering, men i min roll som kommunstyrelsens ordförande i Karlstad är det viktigt att få spelregler så att vi vet vad som gäller framöver.

– Det vardagliga arbetet rullar på, men det är klart att det blir en osäkerhet. Förutsättningarna som ges på riksnivå påverkar vår planering, säger Per-Samuel Nisser.

Per-Samuel Nisser (M)
Per-Samuel Nisser (M) Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

Ann-Katrin JäråsenFredrik LarssonNyheterPer-Samuel NisserPolitikTorsbyValet 2018Värmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.