• idag
  4 aug
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  5 aug
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  6 aug
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Skicka tillbaka återvändande IS-krigare och sympatisörer

Debatt
PUBLICERAD:
Dessa våldsverkare har ju med all önskvärd tydlighet visat att de inte flytt undan något krig. De skyr inte krigets fasor. Hur kan de då få stanna kvar i Sverige, skriver Ragnar Löfdal.
Foto: AP
Hur är det då med trovärdigheten i uppgivna asylskäl? Borde inte den som återvänder till sitt hemland eller dess grannland för att delta i ett pågående krig under sådana omständigheter berövas rätten att stanna i Sverige, skriver Ragnar Löfdal.

Nu visar det sig att sett stort antal IS-krigare och sympatisörer återvänder till Sverige och ska här tas om hand och återanpassas i Sverige? Hur naiva får vi vara? Dessa män – och kvinnor – har valt att frivilligt åka och kriga i Syrien, Irak eller Afghanistan. Dessa män och kvinnor har kommit till Sverige för att fly undan kriget i sitt hemland.

Det är i vart fall detta de har uppgett när de kom hit med begäran om en fristad. På denna grund har de också fått stanna i Sverige och blir underhållna under tiden deras asylansökan prövas eller tills de får en anställning eller utbildas.

Hur är det då med trovärdigheten i uppgivna asylskäl? Borde inte den som återvänder till sitt hemland eller dess grannland för att delta i ett pågående krig under sådana omständigheter berövas rätten att stanna i Sverige? För mig är svaret lika enkelt som självklart. Deras uppehållstillstånd skall återkallas och de skall utvisas.

Skulle det ha gått så långt att de har hunnit få svenskt medborgarskap skall detta återkallas och utvisning ske. I vårt grannland Danmark utvisas återvändande IS-krigare och har de hunnit få danskt medborgarskap återkallas detta. Allt annat är enligt mitt förmenande horribelt och ett stort hyckleri.

Dessa våldsverkare har ju med all önskvärd tydlighet visat att de inte flytt undan något krig. De skyr inte krigets fasor. Hur kan de då få stanna kvar i Sverige? De utgör nu en stor fara för Sverige och dess invånare.

Vem tar ansvaret om någon av dessa fanatiker tillåts stanna kvar och här begår ett terrordåd? Är det inte statens uppgift att skydda oss laglydiga medborgare mot presumtiva hot av detta slag utan att dalta med dem? Är det endast jag som tänker i dessa banor? Vilket ansvar avser de politiska partierna ta inför dessa överhängande hot?

Man tar sig för pannan när man tror att dessa terrorister går att avradikaliseras och att de frivilligt ska söka hjälp. Mot vad? Deras religiösa övertygelse? Vakna innan det är för sent!

Ragnar Löfdal

Migrationsjurist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.