Valero: Hur blir man en framgångsrik Europaparlamentariker?

Signerat
PUBLICERAD:
I början av mandatperioden anställde jag Domino Kai, drama- och mångfaldspedagog och låtskrivare, och finsk rom från Gävle. Tillsammans var vi med och startade en årlig vecka i Europaparlamentet om EU:s roll för att stoppa diskrimineringen av den största minoritetsgruppen i Europa, skriver Bodil Valero.
Foto: Christine Olsson/TT

Direkt från Europaparlamentet

Själv har jag haft andra ambitioner med min personalpolitik. För mig har det först och främst varit viktigt med mångfald, skriver Bodil Valero.

Hur blir man en framgångsrik Europaparlamentariker? För ett par år sedan publicerade konsultbyrån Marilyn Political en bok, ”How to run the European Parliament”, med sina svar på frågan. Ledstjärnan för Europaparlamentariker bör vara ”grym pragmatism”. Typiska råd är att aldrig lita på någon, eller att be sina politikerkollegor om tjänster genom att smickra deras egon – och sedan dröja så länge som möjligt med att återgälda tjänsten. "När du står i skuld till någon är det i hens intresse att upprätthålla relationer med dig."

Viktigast av allt är dock att bygga upp rätt team. Europaparlamentariker bör omge sig med tjänstemän som är redo att göra smutsgörat utan att blanda in chefen. Vad gäller praktikanter ska man aldrig anställa någon bara för att hen har sökt och har ett bra CV. Nej, den bästa praktikanten är barn till ledamotens partitoppar. Det hjälper att bygga sig en ställning i partiet.

Boken är poppis bland kollegorna. Jag kan förstå dem, men själv har jag haft andra ambitioner med min personalpolitik. För mig har det först och främst varit viktigt med mångfald.

I början av mandatperioden anställde jag Domino Kai, drama- och mångfaldspedagog och låtskrivare, och finsk rom från Gävle. Tillsammans var vi med och startade en årlig vecka i Europaparlamentet om EU:s roll för att stoppa diskrimineringen av den största minoritetsgruppen i Europa. 2017 lämnade Domino mitt kontor för att bli enhetschef på romskt informations- och kunskapscenter, RIKC, i Göteborg. Nyligen fick han ta emot Martin Luther King-priset för sitt arbete för romers rättigheter.

En av mina trognaste medarbetare heter Dalia Lahdo, människorättsjurist med rötter i Syrien. Hon har varit ovärderlig i mitt arbete med demokrati, mänskliga rättigheter och migration. Nu går hon vidare till att jobba för den svenska regeringens representation i Bryssel, och jag är säker på att hon fortsätter stråla där.

En annan medarbetare, Aida Badeli, har nyligen blivit nominerad till språkrör för Grön ungdom. Aida var en av grundarna till Facebookgruppen ”I maktens korridorer”, där svenska politikerkvinnor kunde dela med sig av sina berättelser om MeToo-berättelser, och hon har även engagerat sig i frågan i Europaparlamentet. Aida har hjälpt mig att lyfta frågan i gröna partigruppen, där jag sitter i styrelsen.

Min nuvarande pressekreterare Aleksandra Eriksson kommer från Polen och är en sann europé. Astrid Nuñez, med rötter i Spanien, är pedagogen och samhällsvetaren som fick lust att prova på EU-politiken och just nu gör praktik på kontoret. Juan Carlos Benalcazar från Colombia var en av mina första praktikanter och bidrog med sina erfarenheter till min syn på försvars- och säkerhetsfrågor. Tillsammans med Lena Widefjäll, Erik Apel, Victoria Hansson Malmlöf, Frida Johnsson och några andra har de hjälpt mig att göra det bästa av mandatperioden. Jag hoppas att fler ledamöter kommer att satsa på mångfald bland sin personal.

Bodil Valero

Europaparlamentariker (MP)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.