Förintelsens minnesdag uppmärksammas

Nyheter
PUBLICERAD:
Norske Max Manus liv blev film 2008, denna visas nu i Årjäng den 25 januari.
Foto: TT
Söndagen den 27 januari är också Förintelsens minnesdag. Detta uppmärksammas i bland annat Årjäng.

På biblioteket kommer det i samband med minnesdagen att arrangeras flera programpunkter. Under perioden 23-29 januari kommer det att visas en utställning från Forum för Levande historia med namnet “Antisemitismen - då och nu“. Där antisemitismen belyses ur ett såväl historiskt som samtida perspektiv. Detta med hjälp av exempel från förr och nu.

Det blir även en föreläsning med Peter Sundin från Brottsförebyggande centrum, som berättar om de dagsaktuella grupperna i den rasideologiska miljön.

Ett par filmer kommer det också att visas. Dels “Denial” som handlar om historikern Deborah Lipstadt som stäms av författaren David Irving, som hon utpekat som en högerextremist som förnekade gaskamrarnas existens. I rättegången måste hon sedan bevisa att massmorden ägt rum. Förhoppningsvis följs visningen av ett direktsänt samtal med Lipstadt.

Även den norska filmen “Max Manus” visas. Den är baserad på den verkligen Max Manus, som under andra världskriget var en av sabotörerna.

Alla evenemang är gratis och sker i biblioteket, förutom visningen av “Denial“ som visas i Folkets hus.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.