Den moraliska kompassen leder rätt i osäker omvärld

Ekonomi
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Osäkerheten i omvärlden känns som det nya ordinära. Regeringsbildandet är sig inte likt, sannolikt är den långa högkonjunkturen snart slut, Brexit närmar sig, ingen vet vilka handelshinder USA och Kina kan tänkas bygga och över oss alla vilar klimathotet.

Världens växande och åldrande befolkning ställer oss inför helt nya utmaningar, med krav på lösningar som ger ökad hållbarhet för miljön och ökat välmående.

Ny teknik ger oändliga möjligheter men skapar ytterligare oro och osäkerhet. Att det inte längre är en fråga om vad tekniken kan göra för oss utan snarare vad vi tillåter den att göra är ett som är säkert. Vi behöver använda vår moraliska kompass när vi navigerar för att bygga hållbarhet och tillväxt.

Bill Gates blogg

Bill Gates skriver i sin årsblogg om teknikens enorma potential för vår livskvalitet, och att den väcker komplexa etiska och sociala frågor. Under 2019 har han lovat att lära sig mer om balansen mellan integritet, etik och innovation inom områdena vård, hälsa och utbildning.

Växande och åldrande befolkning i världen ställer nya krav på oss.
Foto: Maja Suslin/TT

Vi behöver inte gilla allt det nya som teknikutvecklingen för med sig, men vi behöver förstå och förhålla oss till vad det innebär för oss själva och det egna företagandet. Bättre att vara förberedd än efterklok. Tänk på livet innan och efter Apples Iphone, en omvälvande innovation som skapat nya beteenden och affärsmöjligheter och som blivit oumbärlig på bara elva år. Den har skapat utveckling och kompenserat för dålig infrastruktur i utvecklingsländerna. Sämre försäljning 2018 visar på en marknad där många nu har smartphones. Dåligt för aktieägarna men bra för utvecklingen av hela världens befolkning.

Förlamning

Det kluriga är att osäkerhet ofta leder till förlamning istället för agerande. En anledning är att den gamla verktygslådan inte fungerar lika bra längre. Nicklas Bergman, en serieentreprenör och investerare i techbolag sedan tjugo år, delar med sig av sina erfarenheter i boken ”Navigating the Tech Storm”. Förutom att han anser att det är var och ens skyldighet att försöka förstå vart vi är på väg så ger han oss verktyg i hur vi ska agera, vilket jag vet att många med mig söker.

Här är tricket

Om Claudia Olsson, vd för Exponential, har rätt och att livslängden på inlärda färdigheter faktiskt sjunkit från trettio till under fem år blir det ännu viktigare att vi lägger tid på att se och förstå vad det är vi behöver för att inte hamna på efterkälken.

Insikten och viljan att hitta hur man ska navigera i denna osäkra värld är stor. En spaning är att vikten av att ha en hållbar och etisk affärsidé ökar markant. Tricket är, nu som tidigare, att inte stoppa huvudet i sanden utan att ha koll på omvärlden och lära nytt för att kunna agera. Och det är den moraliska kompassen som leder oss framåt mot en ljus framtid.

Anna Lundmark Lundbergh är vd för Almi Företagspartner och krönikör i Arbete & Ekonomi.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.