Årjängstravet gör en insats för miljön och gör en stor satsning på biobränsle.
Det gör att publik- och stallbacksområdet kommer att försörjas med miljövänligare värme och varmvatten.
Oljan har gjort sitt på den västliga travbanan. Därtill minskas användningen av direktel. Allt som allt leder detta till ett minskat utsläpp av växthusgaser. Och det är mycket travbanechefen Johanna Karlins “förtjänst“.
– När jag började i höstas visste jag att jag ville ta tag i energifrågan och fick snabbt veta att man kunde söka bidrag från klimatklivet. Det var tajt om tid, men jag använde mig av den erfarenhet som fanns här.
Johanna Karlin säger att det snabbt stod klart att det var biobränsle man skulle satsa på.
– Det passar bra för en sådan här verksamhet. Vi skapar oss en egen närvärmeanläggning, en slags minifjärrvärmeanläggning. Pannan kommer att finnas på publikplatsen och ersätter den med olja.
En kulvert har grävts för att leda värme och varmvatten till stallområdet.
Hur viktigt är det för er att göra den här satsningen?
– Det är inte ansvarsfullt att sitta och elda med olja 2019, men förutom att det är bra för miljön så öppnar det upp ekonomiskt.
Stor investering
Det är Naturvårdsverket som ligger bakom klimatklivet, och travbanan fick tummen upp på sin ansökan i början av december. Pengarna har investerats i en anläggning som drivs av biobränsle i form av flis. Bidraget ligger på 70 procent av kostnaden.
– Det är helt otroligt. Det är en stor investering på totalt 2 miljoner, där vi nu behöver stå för 30 procent. Det kommer vi att kunna räkna hem pengamässigt på under tre år, säger Johanna Karlin.
I och med förändringen kan travbanan komma att kunna hålla öppet på andra tider än i dag.
– Det är en aspekt som är intressant för oss. De perioder när vi inte kör trav måste vi se till att byggnaderna inte fryser. Så trots att vi vinterstänger kostar det, men det har inte gått att nyttja dem till mer, säger hon.
Hoppas vara klara i april
Hon nämner att bland annat att restaurangen skulle kunna servera julbord och totohallen skulle kunna användas till utställningar.
– Men framöver blir driftskostnaden lägre och travbanan kan bli en arena för mer än trav.
Arbetet med att få till den nya anläggningen påbörjades i slutet av december, och allt grävjobb är klart. Förhoppningen är att projektet ska var klart till dess att tävlingssäsongen drar i gång den 7 april, annars har travbanan satt maj som slutmål.
– Om det inte händer något som man inte kan räkna med, så ska vi kunna vara klara till säsongsstarten, säger Johanna Karlin.
– Och det är kul att bli klar i början av 2019, för då kan jag se de ekonomiska effekterna av detta under andra halvåret.