• torsdag
  2 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 apr
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Sunne kommun inför nya rutiner vid upphandlingar

Nyheter
PUBLICERAD:
Sunne kommun ska ta fram nya rutiner som ska användas i samband med upphandlingar. Detta efter att det under förra året förekommit uppgifter om att allt inte gått korrekt till vid en upphandling 2015.

I de nya rutinerna ska det tydliggöras för entreprenörerna på vilka grunder de blir anlitade utifrån avtalet. Kommunen ska också arbeta fram rutiner och tillvägagångssätt vid eventuella oegentligheter.

Bakgrunden är att Sunne kommun 2015 gjorde en upphandling av gräventreprenörer och 2016 en ny upphandling för en maskintyp där avtal saknats. Under våren och sommaren 2018 florerade det uppgifter om att det vid sidan av den första upphandlingen nåtts en överenskommelse om kompensation med vissa av entreprenörerna.

Efter att verksamhetschefen fått informationen i juli genomförde Sunne kommun en egen utredning som visade att uppgifterna verkade stämma. Därtill gjorde revisionsbyrån PwC en extern, oberoende granskning som visade på brister i kommunens rutiner – en utredning som nu är klar.

– Den visar på brister i våra rutiner. Vi behöver klargöra var gränserna går och att det är lika-behandling som gäller. Vi ska nu se till att styra upp så att inte något liknande händer igen, säger Anders Olsson, verksamhetschef samhällsbyggnad i Sunne kommun i ett pressmeddelande.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.