Den stora blåsningen

Ledare
PUBLICERAD:
Grundlurade partiledare.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Centern och Liberalerna har blivit grundlurade. Vänsterpartiet kommer att få inflytande över den rödgröna regering som de kommer att vara stödparti till. Socialdemokraterna och Stefan Löfven (S) har spelat skjortan av dem, och de verkar inte ens medvetna om det.

Trots att Vänsterpartiet enligt januariöverenskommelsen mellan Centerpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet (från och med nu kallad Jöken) inte skulle ha något inflytande på regeringspolitiken meddelade såväl Vänsterledaren Jonas Sjöstedt som Stefan Löfven under onsdagen att det kommer de visst att ha. Samtidigt så gäller ändå Jöken och C och L sväljer detta totala missbruk av språket. Därför kunde talmannen Andreas Norlén (M) nominera Löfven som statsminister.

Vänsterpartiet har än en gång visat att de är dörrmatta åt Socialdemokraterna, när de accepterar den nominella högersväng som stipuleras i Jöken. Även om klausulen om att V inte skall få ha något inflytande står kvar så säger Sjöstedt att den är "tillintetgjord". Det har han Löfvens löfte på, i ett hemligt tilläggsprotokoll som ändå ingen kommer att få se. Kommunister brukar ju kunna det där med hemliga tilläggsprotokoll!

Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) förnekar å andra sidan existensen av en sådan separatöverenskommelse mellan V och S, och verkar inte ens särskilt bekymrade för att ta reda på hur det förhåller sig. Regeringen Löfven II har inte ens tillträtt och Jöken är inte ens en vecka gammal men redan tycks de ha funnit sig i sin roll som dörrmatta. Den lilla trovärdighet de kan tänkas ha kvar är nu definitivt spolierad.

Centerns och Liberalernas svek är nu fullkomligt, och likaså deras misslyckande. De bröt upp ett borgerligt samarbete, som vunnits efter stor möda, på grund av den teoretiska möjligheten att Sverigedemokraterna, som de kallar extremparti, skulle kunna få något inflytande. De har nu lierat sig med en vänsterregering där inflytandet från ett annat extremparti, Vänsterpartiet, kommer att vara påtagligt.

Visst, enligt Jöken skall de inte ha det, men Löfven har lovat dem att de ändå skall ha det. Redan under förra mandatperioden framförhandlad politik med V skall behållas, och V kommer att företrädas av S i förhandlingarna med C och L om till exempel statsbudgeten. Dessutom så kommer V att i praktiken kunna lägga veto mot förslag de starkt ogillar, främst då när det gäller arbetsrätten och hyresregleringen.

Nu kommer det ändå inte att vara så mycket bevänt med dessa inslag i Jöken. Allra tidigast 2021 kommer det att bli skarpt läge när utredningar och remisser är gjorda, och dessa processer kommer att förhalas, var så säkra. Att hota med misstroende som innebär risk för extraval ett år innan ett ordinarie blir tandlöst, och i alla händelser så kommer C och L att sky nyval som pesten under hela perioden, eftersom de räknar med storstryk. S däremot kan med fördel använda sig av det vapnet.

Dagens socialdemokrater må vara usla på att regera, och kommer att ställa till med mycket elände de kommande åren, men de är alltjämt vansinnigt skickliga på att maktspela. Att inte centerliberalerna lärt sig detta vid det här laget, utan villigt låtit sig bortkollras, är anmärkningsvärt. Vad är egentligen värst, att de inbillar sig att de är vinnarna på det här, eller att de är så inkompetenta att de låtit sig bli dragna vid näsan? Man får nästan beundra Socialdemokraterna för deras durkdrivenhet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.