Hoppa till huvudinnehållet

Bergsäng fördubblas - “en våldtäkt av byn”

Publicerad:
Anders Gustafsson, boende i Bergsäng, är kritisk till ny bebyggelse i byn och ska föröka överklaga det han kan.
Anders Gustafsson, boende i Bergsäng, är kritisk till ny bebyggelse i byn och ska föröka överklaga det han kan. Foto: Lisa Olaison

Det blir snart fler strandnära villor i Karlstads kommun när LIS-planerna börjar antas. Först ut är vid Molkomssjön och Gapern. I Bergsäng fördubblas då antalet hus och boende ser det som “en våldtäkt av byn”.

I maj 2016 klubbade Karlstads kommun igenom LIS-planen. Den innebär att 25 områden med strandnära lägen undantas strandskyddet och kan bebyggas med mellan 150-270 nya bostäder.

Anledningen är att kommunen vill ha landsbygdsutveckling i attraktiva områden. Området vid Molkomssjön, mellan Molkoms bruk och Nyeds kyrka, är den första detaljplanen som antagits inom LIS och vann laga kraft den 7 januari. Där kan man nu bygga 10-15 villor.

På tur att få detaljplaner antagen är stranden vid sjön Gapern, byarna Bergsäng med 13 villatomter och senare Finnsnäs med 11 villatomter och ett planförslag enligt LIS som tillåter upp till 40 villatomter i området.

Den här typen av skyltar kommer bli en vanligare syn längs de LIS-områden kommunen antagit när strandnära boenden främja landsbygdsutvecklingen. Förutom runt Gapern och Molkomssjön finns LIS-områden runt Vänern, Borssjön, Mången och Gräsmången i Karlstads kommun.
Den här typen av skyltar kommer bli en vanligare syn längs de LIS-områden kommunen antagit när strandnära boenden främja landsbygdsutvecklingen. Förutom runt Gapern och Molkomssjön finns LIS-områden runt Vänern, Borssjön, Mången och Gräsmången i Karlstads kommun. Foto: Lisa Olaison

– Det är hårt tryck på kommunen att bo i de här lägena. Det börjar bli trångt i stan och folk vill bo lantligt men ändå nära till stan. Den möjligheten har vi i Karlstad. Med de här vattenlägena blir det jättefint. Även om boende reagerar negativt till en början så brukar det bli väldigt bra till slut, säger Erik Nilsson (KD), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

För alla är inte lika positiva. De som redan bor i de anrika idylliska byarna, som Bergsäng, har lämnat åtskilliga synpunkter under granskningen och skrivit under protestlistor till kommunen.

– I byn finns 10 hus idag och 13 till är ju mer än en fördubbling mot idag. Byn är flera hundra år gammal och har genuin lantkaraktär så vi motsätter oss att Karlstads kommun går med på denna våldtäkt av byn, säger Anders Gustafsson, en av byborna som är drivande i frågan.

Huvudanledningen till att de motsätter sig planförslaget är att de kommer få “en kraftigt försämrad boendemiljö genom fördubblingen av folkmängden” och “en kommande ökning med upp till 40 hus”.

Tio villatomter nära strandlinjen och tre vid byvägen ska ha VA på något sätt.
Tio villatomter nära strandlinjen och tre vid byvägen ska ha VA på något sätt. Foto: malm12

De ifrågasätter även att de nybyggda husen ska ha enskilt vatten och avlopp, trots att de kan bli så många som 40 stycken till, och att vägen redan nu är “ett sorgebarn” som inte klarar större belastning.

– Det är så mycket som man måste ta hänsyn till. Det är inte bara att smälla upp hus där det ser fint ut. Är det “ett större sammanhang” av hus så är kommunen skyldiga att ordna fram kommunalt vatten och avlopp, säger Anders Gustafsson.

Även länsstyrelsen i Värmland har haft flera synpunkter på de båda detaljplanerna.

– Innan planen vid Molkomssjön antogs hade vi flera synpunkter som de ändrade. Bland annat hur man hanterar kulturmiljön nära kyrkan och strandskyddet med ett gemensamhetshus och gemensam brygga för bad och båt. Det blir så lätt oönskade privatiseringar annars, säger Magnus Ahlstrand, plan- och bostadshandläggare på länsstyrelsen.

Att boenden nära vatten annekterar mark och bygger privata bryggor är något Karlstads kommun har fullt upp med att hantera.

– Detsamma gäller för Bergsäng och Gapern att det blir samlingsbryggor för alla. Sedan måste man hantera begreppet “fri passage”, det är väldigt starkt. Man ska kunna gå ner och gå fritt längs med hela stranden. Då får det bli en häck eller staket mot villorna, fortsätter han.

Vad gäller vatten- och avlopp kan Magnus Ahlstrand se att det kan bli ett problem för kommunerna i LIS-områden.

– De ligger ju ofta en bit ifrån kommunalt VA och blir det då många hus på ett ställe är kommunen skyldig att dra dit det. Och det är väldigt dyrt för en kommun. Så man vill bygga så mycket som möjligt utan att komma över gränsen för “ett större sammanhang” som är en oklar siffra runt 20-30 hus som prövas från fall till fall enligt LAV, lagen om allmänna vattentjänster, säger han.

Tre av tomterna hamnar här, på andra sidan vägen från Anders Gustafssons gård.
Tre av tomterna hamnar här, på andra sidan vägen från Anders Gustafssons gård. Foto: Lisa Olaison

Bybon Anders Gustafsson vill stoppa hela detaljplanen.

– Enstaka hus har vi ingenting emot, men 40 stycken på sikt, då blir det katastrof här. Vi har några överklaganden framför oss här i grannskapet. Vattentjänstlagen är vad jag vet inte prövad i domstol så det kan vara intressant. Jag är beredd att ta strid för att det här inte blir av.

Artikeltaggar

ByggnationGapernKarlstadNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.