Hoppa till huvudinnehållet

Allt fler värmlänningar är feta

Publicerad:
Allt fler värmlänningar är feta eller överviktiga visar Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät 2018. Foto: NTB

Mer än varannan värmlänning är fet eller överviktig, vilket är en ökning med åtta procentenheter de senaste tio åren. Det framgår av Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät 2018.

57 procent av värmlänningarna tillhör kategorin feta eller överviktiga enligt undersökningen skriver Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande, i vilket det också konstateras att drygt var femte svensk, 22 procent, sitter ner minst tio timmar per dygn – vilket är en ökning med två procentenheter sedan 2016.

– Att allt fler människor i Värmland lever med övervikt och fetma är oroande. Tack vare forskning som leder till bättre vård och levnadsvanor fortsätter dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, hjärtstopp och stroke att sjunka. Men utvecklingen riskerar att vända om vi inte förändrar vår livsstil, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

– Sunda levnadsvanor kan innebära stora hälsovinster, även för de som redan är drabbade av hjärt-kärlsjukdom och måste medicinera. En nationell plan för att förbättra svenskarnas mat- och motionsvanor skulle göra det enklare för befolkningen i stort att leva hälsosamt, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

Trots de nedslående siffrorna visar en Sifo-undersökning som Hjärt-Lungfonden låtit genomföra att endast var tredje svensk kan tänka sig att äta nyttigare under 2019.

Enligt Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten ungdom äter därtill i dag färre än en av tio ungdomar de 500 gram frukt och grönsaker som rekommenderas per dag.

Artikeltaggar

FolkhälsomyndighetenNyheterÖverviktVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.