Stort arbetsmiljölyft när ny tullstation byggs

Publicerad:
På måndagen togs första spadtaget för nya tullstationen vid riksgränsen längs E18. På bilden ses från vänster entreprenören Mavabs vd Örjan Gustafsson, kommunalrådet Daniel Schützer (S) och Hans Olsson, konsult på Tullverket. Foto: Christer Wik

I över 30 år har det kämpats för att det ska byggas en ny tullstation vid norska gränsen längs E18.

På måndagen togs det officiella spadtaget för projektet och personalen längtar till att flytta in om ett år.

– Äntligen är projektet i gång. Det blir ett jättelyft för vår arbetsmiljö.

Det säger Cecilia Djurberg, skyddsombud och facklig representant på Tullverket i Hån.

Det är svårt att kalla byggandet av en ny tullstation vid riksgränsen väster om Töcksfors för någonting annat än en enorm långbänk.

– Redan 1986 började jag uppvakta regeringen och finansminister Kjell-Olof Feldt i frågan. Allting var färdigt för ett för bygge 1990.

– Men i stället blev det en tillfällig lösning med moduler här i Hån 1991 eftersom man trodde att Norge skulle gå med i EU 1995, berättar det förra kommunalrådet Kjell Ericsson.

Förra kommunalrådet Kjell Ericsson konstaterade att han redan 1986 började uppvakta regeringen om bygget av en ny tullstation. Det har tagit över 30 år innan bygget blir verklighet.
Förra kommunalrådet Kjell Ericsson konstaterade att han redan 1986 började uppvakta regeringen om bygget av en ny tullstation. Det har tagit över 30 år innan bygget blir verklighet. Foto: Christer Wik

Så blev det inte och kampen för en ny station fortsatte. Det var senare meningen att en ny sådan skulle stå klar vid gränsen 2008, lagom till att nya E18 drogs utanför Hån.

Även det projektet fick skrinläggas när Tullverket bestämde sig för att bygga en gemensam anläggning med Norge och man lät norrmännen sköta projekteringen.

Då steg kostnaderna från 100 till över 300 miljoner kronor och Tullverket hoppade av.

Entreprenören Mavabs vd Örjan Gustafsson berättar att allting redan 2010 var klart för en ny tullstation på hans mark vid gränsen. Då hoppade Tullverket av i sista stund.
Entreprenören Mavabs vd Örjan Gustafsson berättar att allting redan 2010 var klart för en ny tullstation på hans mark vid gränsen. Då hoppade Tullverket av i sista stund. Foto: Christer Wik

Ytterligare en gång var det ytterst nära byggstart uppe vid gränsen.

– 2010 fanns det regeringsbeslut på att skriva under ett hyresavtal med mitt bolag Mavab och vi köpte in mark alldeles intill gränsen.

– Men då tillträdde en ny generaldirektör för Tullverket som ansåg att avtalet skulle konkurrensutsättas.

– Det tog ytterligare sju år, men nu är bygget till slut i gång även om det sker på en annan tomt några hundra meter längre från gränsen, säger Örjan Gustafsson, vd för entreprenadföretaget Mavab.

Många, bland andra kommunalrådet Daniel Schützer, ville studera ritningarna till den nya tullstationen. Philip Larsson i mitten är platschef hos entreprenören EM Entreprenad.
Många, bland andra kommunalrådet Daniel Schützer, ville studera ritningarna till den nya tullstationen. Philip Larsson i mitten är platschef hos entreprenören EM Entreprenad. Foto: Christer Wik

På måndagen kunde han så slutligen ta det efterlängtade första spadtaget till bygget av den nya tullstationen tillsammans med kommunalrådet Daniel Schützer (S) och Hans Olsson, Tullverkets ansvarige konsult för projektet.

– Det är väldigt glädjande att tullstationsbygget till slut är i gång. Nu är det fullt ös framåt som gäller.

– Vi ser fram emot en anläggning som både lokalmässigt är rätt anpassad och som ligger placerad på rätt ställe, säger Daniel Schützer.

Även Tullverkets Hans Olsson är nöjd.

– Satsningen som kostar 90 miljoner kronor innebär att personalen får mycket bättre lokaler att jobba i och dessutom intill E18. Det blir stor skillnad, säger han.

Hela 50 000 ton berg ska sprängas på tomten där den nya tullstationen ska byggas cirka 500 öster om riksgränsen längs E18 utanför Töcksfors. Arbetena pågår för fullt sedan en månad tillbaka.
Hela 50 000 ton berg ska sprängas på tomten där den nya tullstationen ska byggas cirka 500 öster om riksgränsen längs E18 utanför Töcksfors. Arbetena pågår för fullt sedan en månad tillbaka. Foto: Christer Wik

Redan den 12 december inleddes markarbetena på den 45 000 kvadratmeter stora tomten där en rejäl utmaning väntar.

– 50 000 fastkubik berg som motsvarar cirka 110 000 lossgjort berg ska sprängas och fördelas över tomten och redan på onsdag spränger vår entreprenör 25 000 ton berg, berättar Örjan Gustafsson.

2 200 kvadratmeter stor

I mars inleder Trafikverket sin del som innefattar byggande av bland annat av- och påkörningsramper på E18 och i januari 2020 ska hela anläggningen cirka 500 meter öster om riksgränsen stå färdig.

– Det blir en totalt 2 200 kvadratmeter stor tullstation i två plan, kontrollhall, visitationshall och 25 uppställningsplatser för lastbilar. På tomten blir det också ytor för en speditionsbyggnad och tullager.

Så här kommer det nya tullstationsområdet strax intill norska gränsen se ut. Stationen får två våningar och blir på totalt 2 200 kvadratmeter. Projektet inklusive kontroll- och visitationshallar, uppställningsplatser, tullager och plats för spedition kommer kosta 90 miljoner kronor.
Så här kommer det nya tullstationsområdet strax intill norska gränsen se ut. Stationen får två våningar och blir på totalt 2 200 kvadratmeter. Projektet inklusive kontroll- och visitationshallar, uppställningsplatser, tullager och plats för spedition kommer kosta 90 miljoner kronor. Foto: Trafikverket

Ett 35-tal personer jobbar vid tullen i Hån och de är förstås mycket glada när nu bygget har inletts.

– Äntligen! Vi har inte vågat tro på det här förrän vi såg maskinerna på tomten med tanke på alla turer tidigare.

– Det blir ett jättelyft för vår arbetsmiljö som inte är optimal. Detta är något som alla har väntat länge på, säger Cecilia Djurberg, skyddsombud och facklig representant på Tullverket i Hån.

Kommer att förenkla

Hon får medhåll av Roger Nilsson, chef för gränsskyddsgruppen med stationering i Hån.

– Den nya stationen kommer underlätta och förenkla väldigt mycket för oss som jobbar ute med kontroller. Nya kontroll- och visitationshallar förbättrar dessutom vår arbete rent säkerhetsmässigt.

– Samtidigt ska det göras en satsning på gränsskyddsgruppen som snart kommer växa från 11 till 14 anställda, säger han.

Tullpersonalen i Hån som totalt består av 35 personer, här förstärkt med två norska kollegor, är mycket nöjda med att om ett år kunna flytta in i en helt ny anläggning.
Tullpersonalen i Hån som totalt består av 35 personer, här förstärkt med två norska kollegor, är mycket nöjda med att om ett år kunna flytta in i en helt ny anläggning. Foto: Christer Wik

Den 1 april 2018 stängdes tullen i Hån nattetid. Sedan dess har trafiken på E18 ökat ytterligare.

– Ökningen är runt 2 procent och vi tror på ett ännu större flöde av tung trafik förbi oss när vi flyttar ut till E18 igen vid den nya stationen.

– Vi ska göra en utvärdering av nattstängningen nu. Kanske får Tullverket omvärdera den, säger Olle Nilsson, operativ chef för effektiv handel vid tullen i Hån.

Inte hugget i sten

Så här säger Tullverkets Hans Olsson om nattstängningen:

– Ingenting är oåterkalleligt. Vi får bland annat se hur satsningen på våra nya digitala klareringstjänster som vi börjar införa 2020 eller 2021 påverkar behovet av att hålla nattöppet.

– Samma sak är det när det gäller antalet uppställningsplatser vid den nya stationen. Ser vi att det behövs fler än 25 så kan vi öka ytorna på området.

Artikeltaggar

Daniel SchützerHans OlssonKjell ErikssonNyheterTrafikTrafikverketTullenTullstation Hån

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare