Manegen krattad för Löfven

Ledare
PUBLICERAD:
Se så avslöjande glad han är.
Foto: Anders Wiklund/TT
Stefan Löfven (S) kommer att utses till statsminister på fredag, två dagar senare än planerat. Om inget oförutsett inträffar så blir det konsekvensen av de besked som gavs under måndagen efter att partiledarna hade träffat talmannen Andreas Norlén (M). Vänsterpartiet kommer vika ner sig, liksom Centern och Liberalerna.

Det hela hängde på hur Vänsterpartiet skulle reagera över att ha beskrivits som icke önskvärda i den överenskommelse om regeringsmakten som Socialdemokraterna och Miljöpartiet slutit med Centerpartiet och Liberalerna. Och visserligen gick partiledaren Jonas Sjöstedt till en närmast svavelosande attack mot den formulering i överenskommelsen som säger att de inte skall ha något inflytande, men det är bara dimridåer, för vad han faktiskt sade var att bara han får försäkringar från Löfven så kan han tänka sig att släppa förbi honom.

Då hade Stefan Löfven redan tidigare under sin pressträff efter talmansmötet sagt att "Det är inte så att V är borta från all politiskt inflytande, utan borta från den politiska inriktningen." Detta är inget annat än hårklyverier och att göra grovt våld på svenska språket. För i överenskommelsen står det: "Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden."

Men de språkliga fikonlöv som Löfven kommer att ge Sjöstedt kommer att räcka. Det kommer inte att krävas några omformuleringar i den överenskommelse som så omsorgsfullt har mejslats fram och på självplågande vis antagits av Centern och Liberalerna. Därför kommer de kommande dagarna ägnas åt att rädda ansiktet på Sjöstedt, och det var därför som en något irriterad talman också förlängde sin inte längre så hårda frist för statsministeromröstningen, ursprungligen satt till på onsdag, till på fredag.

Det kommer Centern och Liberalerna också att acceptera, även om det innebär att de kommer att visa för svenska folket att de är dörrmattor åt Löfven, och som dessutom inte står fast vid sitt ord – att hålla Vänsterpartiet borta från inflytande på samma sätt som de vill hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande.

De kommer nu att stödja en regering som kräver Vänsterns stöd och som Vänstern också kommer att få inflytande över, i de områden som inte specifikt berörs av överenskommelsen. Mycket sakpolitik som V fått igenom under den förra mandatperioden kommer också att behållas. Detta vänsterinflytande över regeringspolitiken kommer C och L att få ha på sina politiska samveten. Alternativet är göra gemensam sak med de kvarvarande borgerliga partierna och med det förkättrade SD.

Vänsterpartiet må låta principfasta men när det väl gäller har de i decennier, även när de var ett Moskvatroget kommunistparti, varit dörrmattor åt Socialdemokraterna. Så blir de nu också, med sällskap i farstun av två så kallade mittenpartier. Strängt taget är V rätt bekväma med det bara de kan fortsätta kritisera S från vänster. Sjöstedt lät inte ens särskilt uppgiven när han konstaterade att det blir C och L som nu får budgetsamarbeta med S.

Undrar om det inte redan börjat gå upp för många centerpartister och liberalpartister att de blivit grundlurade. Men nu har de baxat sig själva ända hit och får lära sig att leva med det. Januariöverenskommelsen (JÖK) har en del döpt den till. KD:s Johan Ingerö har mer passande kallat den för januariblåsningen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.