Vi jobbar med att förbättra svarstiderna

Insändare
PUBLICERAD:
Telefonköerna till polisen ska bli kortare. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Svar till NWT och insändaren ”Slå 114 14 till polisen” införd den 8 januari.

Det Sven-Åke beskriver, att människor ibland hamnar i orimligt lång telefonkö till Polisen är absolut inte bra, varken för den som ringer eller för våra möjligheter att lösa vårt brottsbekämpande uppdrag. Därför arbetar vi medvetet och konsekvent för att bli än mer tillgängliga för de människor som behöver vår hjälp.

Polisens kontaktcenter (PKC) är sedan 2017 fullt ut verksamt i region Bergslagen. Det är till PKC man kopplas om man ringer 114 14 och vill anmäla ett icke-akut brott eller lämna tips. Från början var enheten ett så kallat callcenter, vilket innebar att anmälningar och tips togs emot och skrevs in i systemet.

Sedan hösten 2016 har PKC ett brottsutredande uppdrag vilket innebär att PKC är första ledet i brottsutredningsprocessen. PKC:s medarbetare ska därför hålla förhör med målsägare och vittnen samt säkerställa bevis för en robust utredning alternativt besluta om att inte inleda eller lägga ner en förundersökning.

Vi jobbar med att förbättra tillgängligheten på olika sätt. Bland annat förlägger vi våra medarbetares arbetstid så optimalt som möjligt på de tider då medborgarna söker oss mest. På nationell nivå arbetas det med ett flertal tekniska lösningar som ska bidra till att svarstiderna är möjliga att hålla på en rimlig nivå. En av dessa är att medborgaren kan anmäla sitt ärende via en e-tjänst. Detta är sedan början av 2018 möjligt vid stöld och inbrott, förluster, kontokortsbedrägeri och bortsprunget djur.

Under 2019 kommer tjänsten att utökas med parkeringsskada, gods, skadegörelse och bedrägerier. När de ärendena inte längre hanteras via telefon blir telefonköerna kortare och de medborgare som behöver och vill prata med Polisen ska snabbare få svar. Redan nu är det även möjligt att välja att bli uppringd i stället för att vänta i telefonen.

Lena Friberg

Sektionschef för PKC Bergslagen på Polismyndigheten

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.