Hoppa till huvudinnehållet

Ohälsosamt med ett Muminland på Skutberget

Publicerad:
På Skutberget måste det byggas en stor parkering för att ta emot alla dessa bilar. Utsläppen från bilarna ökar växthuseffekten/koldioxidutsläppen. Det är ingen hållbar utveckling. En etablering av en nöjespark/Muminland är inte hälsosamt, skriver Jörgen Lenz. Foto: Fredrik Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Om Karlstad kommun proklamerar sig vara en hälsokommun är det starten för en ny verksamhet, en verksamhet som skall ha ambitionen att involvera alla människor i kommunen, skriver Jörgen Lenz.

Karlstads kommun är på rätt väg mot en hälsokommun. Sedan flera år har vi ”Friska Karlstad”, en orientering där vi letar stolpar. Karlstadsbuss har haft en mycket positiv utveckling. Nyligen invigdes en elbusslinje. År 2017 blev Skutberget med motionscentral och spår utnämnt till Sveriges bästa motionsspår. Bara för några dagar sedan blev Karlstad den näst bästa cykelstaden. Ica Skåre lagar mat i stället för att kasta varor.

Vi måste undvika stickspår. De leder inte vidare. 1983 proklamerade Övertorneå som första kommun i Sverige att man var en ”ekokommun”. Att vara först med något som ligger i tiden är bra marknadsföring. Jag önskar därför att Karlstad kommun proklamerar sig vara en hälsokommun.

Vi måste tänka och agera hållbart. Varje människa kan göra lite. Tillsammans blir det mycket. I Sverige lever vi som om vi har 4,2 jordklot. Tack och lov har vi här i Värmland ingen glaciär som smälter på grund av våra utsläpp av växthusgaser. Tyvärr kanske man också skulle kunna säga. Om vi alla såg att vår egen existens var hotad är jag övertygad om att vi skulle agera och leva annorlunda i vår vardag. Nu får vi lita på vad forskarna säger.

Vi vet att isarna smälter och att oväder och skogsbränder blir allt vanligare. Havets yta kommer att stiga och länder kommer att försvinna. Städer översvämmas och miljoner människors livsmiljö kommer att förändras. Klimatflyktingar blir en normal företeelse. Utsläppen måste minska om inte våra livsvillkor skall försämras än mer.

Hälsa innebär så mycket. Att ha en god hälsa är att ha ett gott liv. Det finns många aspekter på vad som är god hälsa. Om Karlstad kommun proklamerar sig vara en hälsokommun är det starten för en ny verksamhet, en verksamhet som skall ha ambitionen att involvera alla människor i kommunen. Om kommunens invånare har en god hälsa ger det också en möjlighet till en god ekonomi för verksamheter, företag och människor. En kommun kan välja att växa hälsosamt.

För att ett Muminland på Skutberget skall löna sig måste människorna transportera sig med bil från när och fjärran. På Skutberget måste det byggas en stor parkering för att ta emot alla dessa bilar. Utsläppen från bilarna ökar växthuseffekten/koldioxidutsläppen. Det är ingen hållbar utveckling. En etablering av en nöjespark/Muminland är inte hälsosamt.

15-åriga Greta Thunberg som skolstrejkar för klimatet är den flicka som hela världen talar om i dag. Hon vill ha en värld att leva och åldras i. Då måste vi börja leva så att vår jord mår bättre.

Samla alla goda krafter för ett hållbart och hälsosamt Karlstad! På vilka sätt avser Karlstads kommunpolitiker att agera för att minska utsläppen av växthusgaser?

Låt Skutberget vara vår Hälsokälla. Ett naturens konstverk, som ständigt byter vy. En vy och miljö som ger livsenergi. I en hälsokommun bygger man inte en nöjespark i ett friluftsområde. Tänk om hela världen talade om Karlstad – hälsokommunen!

Jörgen Lenz

Vän av Karlstad

Artikeltaggar

DebattHållbarhetJörgen LenzKarlstadKarlstads kommunKlimatMuminÖvertorneåSkutbergetSverige