En tredjedel av all mat slängs

Nyheter | Värmland och klimatet
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Tänk dig att du bär hem 54 mjölkpaket och häller ut dem i slasken. Så mycket mat och dryck, 54 kilo, slänger vi per person och år i Sverige. Butikerna gör sitt för att minska matsvinnet, men konsumenterna kan bli mycket bättre.

Matsvinnet ökar i en alarmerande hastighet, visar en analys av den amerikanska konsultgruppen BCG, Boston Consulting Group. Om inget drastiskt görs kommer det att växa med en tredjedel till 2030, istället för att minska med hälften som är FN:s målsättning.

1,6 miljarder ton eller 50 ton mat i sekunden slängs eller förstörs. Det är drygt en tredjedel av all mat som produceras. Och dagens matavfall värderas till drygt elva biljoner kronor årligen och står för cirka åtta procent av de globala utsläppen av växthusgaser. För Sveriges del motsvarar det ett utsläpp på 442 000 ton växthusgaser, nästan lika mycket som utsläppen under ett år från 360 000 bilar, enligt Livsmedelsverket.

Samtidigt ökar antalet undernärda i världen. 2017 var de uppe i 821 miljoner människor.

Det är smått ofattbara siffror att ta in. Men om vi fokuserar på de där 54 mjölkpaketen eller 54-kilos säcken med potatis som varje person slänger så blir det lite mer begripligt. Alltså lite drygt ett kilo i veckan. Och då är det ätbar mat, alltså inte kaffesump, kycklingben eller lökskal.

Och räknar vi på det så kan ett hushåll spara upp till 6000 kronor per år på att minska sitt matsvinn. Förutom att det är dumt att slänga pengar i sophinken så påverkar det miljön negativt. Så genom att ta hand om maten gör man inte bara sin ekonomi en tjänst utan även miljön.

Matbutikerna har blivit mycket bättre på att ta hand om sitt matsvinn. I stort sett alla stora kedjor skänker en del av svinnet vidare till hjälporganisationer eller bönder.

Fler och fler anställer kockar i butiken som tillagar maten för att minska svinnet och för att kunna erbjuda färdiglagad mat.

Ica Supermarket i Skoghall började ta till vara på svinnet och laga mat som säljs i butiken redan för sju år sedan. /Arkivbild
Foto: Mikael Lindblom

På Ica Supermarket i Skoghall började man med det för sju år sedan. Innan dess slängdes mat för 100 000 kronor varje år. Sedan dess är matsvinnet på kött, chark och bröd nästan obefintligt.

Där jobbar nu två kockar som lagar både lunch, middag och matlådor.

– Vi använder nästan allt protein vi har och slänger ytterst sällan något. Vi försöker så gott det går med frukt och grönt också, det går att göra mat av allting. Det är betydligt mycket mindre svinn här än när jag jobbade på restaurang, säger Lena Stake, som varit kock på Ica Skoghall i ett år.

Svinnet av frukt och grönt hämtas till grisar och äpplen och morötter till hästar.

– Butikschef Mattias Kjellgren är duktig på den delen och det är ger oss en utmaning också. Lunchmenyn är fast men till middagar och matlådor kan vi vara mer flexibla och ta vara på det som behövs, säger Lena Stake.

Även på Ica Wallinders på Norrstrand i Karlstad har kocken Oscar Jönsson fullt upp.

– När man jobbar med mat måste man ha ett ansvarstänk. Det är många fördelar på flera nivåer att ta vara på och laga maten i butiken, både ekonomiskt och för klimatet. Vi har en stor buffé och stora möjligheter att ta hand om det mesta av bra mat, säger han.

– Det finns många småsaker som både vi och konsumenterna kan ta ansvar för.

Så kan du bidra till att minska matsvinnet:

Tips

Välj varor med kort bäst före-datum när du ska laga mat inom snar framtid.

Lär dig vad bäst före-datum betyder.

Välj grönsaker och frukt inte bara efter utseende.

Ta om mat fler gånger vid bufféer istället för att ta för mycket.

Be om ”doggybag” på restauranger om du inte äter upp.

Planera dina inköp och förbättra förvaring, frys in och använd rester.

Källa: Naturvårdsverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.