Ny vattendom ger fisken hopp

Publicerad:

Vattennivån i sjön Stora Gla är för årstiden väldigt låg. Den lokala fiskevårdsföreningen är orolig för fisken i sjön och dess överlevnad.

– Här kommer vi se mycket död fisk – mest yngel – flyta omkring i vår, säger Roland Bodin, sportfiskare i området.

Men nu kommer den 60-åriga vattendomen i området att omprövas.

Ett tydligt tecken på den låga vattennivån är bryggorna som hänger fritt.
Ett tydligt tecken på den låga vattennivån är bryggorna som hänger fritt. Foto: Bo Svensson

I närheten av sjön Stora Gla, sydväst om Glava, ligger Fortums kraftverk i Tjärnebacka och det är företaget som äger rätten att reglera vattenståndet i sjön.

– Vi hade igång kraftverket ett par dagar under sommaren, men det kördes då minimalt och det var för att säkra elförsörjningen, säger Claes Kjörk, samordningsansvarig på Fortum.

I och med den mycket varma och torra sommaren reglerades sedan inte sjön överhuvudtaget under hösten.

Tappat inför reparation

Fortum har dock under november och december tappat vatten i sjön. Något som också sker under ett par veckor efter nyår.

– Från och med vecka fyra och framåt kommer kraftverket att stå still på grund av en reparation på en ventil. För att klara elförsörjningen har vi tvingats köra även nu, säger Claes Kjörk.

Sören Pettersson, ordförande i den lokala fiskevårdsföreningen, och Roland Bodin är oroliga för att vattennivån börjar närma sig den lägsta tillåtna i den nuvarande vattendomen.

– Vi får hoppas att ägarna nöjer sig nu och inte tappar mer vatten. Här handlar det om att tänka på miljön och använda sunt förnuft, säger Bodin.

Sören Pettersson och Roland Bodin vid den trumma som ska förse en av sjöns fiskrika vikar med friskt, syresatt vatten. I dag är trumman torrlagd och det är risk att stora mängder yngel dör om inget görs menar de.
Sören Pettersson och Roland Bodin vid den trumma som ska förse en av sjöns fiskrika vikar med friskt, syresatt vatten. I dag är trumman torrlagd och det är risk att stora mängder yngel dör om inget görs menar de. Foto: Bo Svensson

– Risken är stor att gäddleken förstörs till våren. De fina gäddvikarna är borta och om inte vattennivån höjs blir tillgången på gädda klart försämrad, säger Sören Pettersson.

Claes Kjörk, Fortum svarar:

– Vi är inte nära de legala gränser som gäller och vi har inte heller några planer på att bryta några domar.

– När vi tappar vatten tar vi hänsyn till hur mycket snö det är, den parametern är svår att ta med i och med att det är så mycket vintern kvar. Risken är ju att det blir fullt i sjön innan vi får igång turbinen och då måste vi spilla vatten på andra sidan och då får vi lägre vattenstånd i vår. Jag har försökt balansera riskerna så gott det går. Om jag valt rätt eller inte, det får vi se i vår.

Under reparationstiden vid kraftverket i Tjärnebacka räknar Claes Kjörk med att vattnet kommer att fyllas på:

– De kommer säkerligen att köra kraftverket uppströms.

Ny lagstiftning

Från årsskiftet gäller en ny lagstiftning och alla omoderna vattendomar kommer att ses över. Det kommer att bildas prövningsgrupper och där kommer området kring Stora Gla att ingå som en grupp.

Här vill den lokala fiskevårdsföreningen få till en produktiv dialog med Fortum.

– Vi vill diskutera hur regleringen ska genomföras så att skadorna minimeras. Det är ju trots allt vi som har kunskapen om hur sjön och naturvärdena bäst ska förvaltas, säger Bodin.

– Jag ser inga hinder för att lokala grupper inte skulle kunna få komma till tals. Att utbyta kunskaper är aldrig fel. Sedan får de naturligtvis kontakta oss ändå för en dialog, säger Claes Kjörk.

Artikeltaggar

Claes KjörkFortumGlavaNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare