När Sverige fick kvinnlig rösträtt

Debatt
PUBLICERAD:
Segermöte för kvinnlig rösträtt 1921.
Foto: TT arkiv
Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Vi är många både män och kvinnor som är stolta över det, som kämpar för att bevara och utveckla det. För trots att vi kommit långt, har vi långt kvar, skriver Carina Ohlsson och Inga-Lill Röhr.

Den 17 december 1918 togs ett historiskt beslut om att även kvinnor får rösträtt i Sverige.

I slutet på 1800-talet hade bara män med en stor inkomst eller förmögenhet rösträtt. De flesta i Sverige hade alltså inte rösträtt, det var ett borgerligt privilegium. Utgångspunkten var tydlig – rösträtt var bara för de som hade förtjänat det.

Men kraven på allmän rösträtt allt starkare. I nästan 30 år pågick striderna, högern sa envist nej. Skulle kvinnor få rösta? Nej där drog de gränsen! Kvinnor var för känslosamma, hade för outvecklade hjärnor.

Kampen för kvinnors rösträtt blev allt mer intensiv, 1918 på gränsen till revolution. Klassklyftorna var enorma, många kämpade helt enkelt för rätten att leva och mat för dagen. De här åren bildades allt fler S-kvinnoklubbar runt om i landet, många aktiva än i dag.

De slogs för kvinnors rätt att rösta, rätt till egen inkomst, frihet och makt över sina liv. För S-kvinnor då som nu var klassmedveten feminism utgångspunkten, både jämställdhet och jämlikhet. De drev intensivt kampen även internt i partiet.

1917 förlorade högern andrakammarriksdagen, en ny majoritet med Socialdemokraterna och Liberalerna lade tillsammans fram förslaget om allmän rösträtt. Högern kämpade emot och röstade nej, men efter hot om revolution och strejk fick de till slut ge sig, den 17 december 1918 kom beskedet som förändrade Sveriges historia. I valet 1921 fick kvinnor i Sverige rösta för första gången.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Vi är många både män och kvinnor som är stolta över det, som kämpar för att bevara och utveckla det. För trots att vi kommit långt, har vi långt kvar.

S-kvinnor är del av Socialdemokraterna, makten och besluten, på alla nivåer. I över hundra år har vi kämpat för både kvinnors och mäns rätt att äga och välja sitt eget liv, för att stoppa exploatering, våld och övergrepp och bryta strukturellt förtryck i alla former. Vi fortsätter ta den feministiska kampen så länge det behövs.

Carina Ohlsson

Förbundsordförande, S-kvinnor

Inga-Lill Röhr

Distriktsordförande, S-kvinnor i Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.