• idag
  26 sep
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.2 mm
 • söndag
  27 sep
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Bättre terrorlagstiftning, tack!

Ledare
PUBLICERAD:
Polisens avspärrningar utanför rättegången i säkerhetssalen vid tingsrätten i Stockholm.
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Terrorism. Inget tyder på att hotet från extremister kommer att minska. Trots det ligger svensk terrorlagstiftning efter. I brist på en ny regering kan dock strängare lagstiftning dröja.

I går startade rättegången mot sex män som misstänks för förberedelse till terroristbrott eller finansiering av särskild allvarlig brottslighet. Enligt åtalet skall de ha anskaffat och förvarat över 600 kilo kemikalier och 100 liter frätande syror.

Det var i april förra året som boende, i närheten av en av de misstänktas förråd i Strömsund slog larm efter att ha anat oråd. Polisen gjorde då ett tillslag på platsen, men även i Akalla i Stockholm. När polisen slog till hittades – utöver kemikalier och syror – föremål så som kommunikationsutrustning och stridsbälten.

I Säkerhetspolisens årsbok för 2017 står det uttryckligen att säkerhetsläget har försämrats och hoten mot Sverige är större än de varit på många år. En orsak är att extremistmiljöerna växer. Det största hotet är de våldsbejakande islamistiska extremisterna. Således finns det all anledning att tro att fler kommer att planera och vilja utföra terrordåd.

Oroande nog ligger lagstiftningen efter och har gjort det i flera år. Många EU-länder har redan hårdare lagar mot terrorism. I Storbritannien är det kriminellt att tillhöra en förbjuden terroristorganisation och i Danmark är det inte tillåtet att understödja terrorism. Vice chefsåklagare Hans Ihrman på riksenheten för säkerhetsmål säger att det finns ett behov av en harmonisk lagstiftning inom EU: ”Jag tycker att det vore bra för det rättsliga samarbetet över nationsgränserna att vi har liknande lagstiftning och att vi har kriminaliserat det här området på så likartat sätt som möjligt, i vart fall inom EU.” (SR 9/10 2018).

Även Säkerhetspolisen har lyft ett varnande finger och menar att risken är att kontakterna med andra länder blir lidande när de inte kan bistå med att hitta svenska kopplingar till internationell terrorism och annan brottslighet på grund av att svensk lagstiftning släpar efter (SvD 5/12). Det får konsekvenser för utredningar som genomförs i Sverige.

Att en bättre lagstiftning behövs blir också uppenbart när omkring 150 personer har kommit tillbaka till Sverige efter att de har stridit utomlands för terrorgruppen Islamiska staten, IS. De är inte några duvungar, utan skall ses som potentiellt farliga.

Det borde vara en självklarhet att kommunerna har koll på IS-sympatisörerna som återvänder. Men när Sveriges television undersökte kommuner där flest IS-resenärer finns var svaret att de enbart hade kännedom om 16 vuxna och ett fåtal barn (SVT 18/12). Christina Kiernan på Stockholms stad säger att: ”Så vitt vi vet har vi inte kontakt med några återvändare. Man måste komma till oss och ansöka om stöd” (SR 18/12).

Det är tveksamt om några återvändande resenärer, som fortfarande sympatiserar med Islamiska staten, självmant söker upp kommunen, som måste börja agera på egen hand. Att blunda för problemet håller inte längre och kommunerna skall heller inte klema bort återvändande terrorister.

Glädjande nog har en ny lag om förbud mot att delta i och samröre med terrororganisationer utretts och beretts under förra året. Men förslaget har blivit försenat i och med trögheten att få fram en ny regering. Även om det parlamentariska läget är svårt kan det inte ses som acceptabelt att fördröja nödvändig lagstiftning som redan borde stå i lagboken.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.