Hoppa till huvudinnehållet

Så blev Oberoende realister valvinnare

Publicerad:

Partiet Oberoende realister hade bara funnits i drygt ett år när de lyckades med bedriften att bli valsegrare i ett av Sveriges rödaste fästen. Vad många inte vet är att Oberoende realister startades under en kafferast i polishuset i Hagfors.

Jens Fischer (OR) är Hagfors nya kommunalråd. Peter Åkerström (OR) är vald till fullmäktiges ordförande. Oberoende realister är ordförande i samtliga nämnder och utskott. En ny politisk historia för Hagfors har inletts.

– Vem hade trott det egentligen, säger Jens Fischer som fram tills nu varit chef för polisens avdelning för grova brott.

Peter Åkerström (OR) och Jens Fischer (OR)
Peter Åkerström (OR) och Jens Fischer (OR) Foto: Pia Holmström
Siktar på kommunalrådsposten

Socialdemokraterna har alltid haft makten i Hagfors och haft ett brett väljarstöd. Undantaget är perioden 2001-2002 då Vänsterpartiet bildade en ohelig allians med de övriga partierna förutom Socialdemokraterna. Alliansen kallades Regnbågskoallitionen. Därefter återtogs Socialdemokraternas ställning. Men turerna om Råda skola och folkomröstningen om skolan där politikerna valde att inte följa valresultatet gjorde många kritiska till partiet.

Partiet bildades

En vinterdag i februari 2017 i fikarummet på polishuset framförde polisen Peter Åkerström idén om att bilda ett nytt parti.

– Han satt mittemot mig och sa “Nu ska vi starta ett nytt parti och du Jens ska bli kommunalråd”, berättar Jens Fischer.

Han skrattade först bort förslaget och tog det inte på allvar.

– Men samtidigt vet jag att om Peter bestämmer sig för något är allt möjligt. Jag kommer aldrig att tvivla på honom efter det här, säger Jens Fischer.

– Jens har rätt ålder och är duktig och lättsam. Jag visste ju vad han gick för. Vi har känt varandra sedan vi var chefer samtidigt. Han på krim och jag på ordning, säger Peter Åkerström.

Jubelscener från valnatten när Oberoende realister blev valvinnare.
Jubelscener från valnatten när Oberoende realister blev valvinnare. Foto: Pia Holmström
Oberoende realister vann valetOberoende realister fick flest mandat

Peter Åkerström har alltid varit intresserad av politik och samhällsfrågor, likaså Jens Fischer. Att gå med i något av de etablerade partierna i kommunen var inte aktuellt.

– Ideologier är inte alltid av godo. Jag tror att det sätter stora hinder för konstruktiva samtal. Att vara oberoende är ganska bra egentligen, säger Peter Åkerström.

Idag har partiet 160 medlemmar, varav fem är poliser.

– Det är handplockat folk. Alla kanske inte ingår i ens personliga nätverk, utan det är folk man känner till som man vet har en inneboende kraft. Vi ville ju heller inte värva över någon. Utan valt sådana som inte var politisk aktiva, säger Peter Åkerström.

Vilka förväntningar har du på det nya partiet?

Många har även spontant blivit medlemmar genom de informationsmöten partiet hade inför valet och genom Facebook.

Partiets framtidsprogram som sträcker sig över 8 år har attraherat många. Där framförs hur kommunen ska utvecklas för alla kommuninvånare inom en rad områden. Att Råda skola ska bli en F-6 skola var en av punkterna och efter beslut i kommunfullmäktige i november ska det nu förverkligas. Nu ska fler punkter i framtidsprogrammet betas av.

Bostadsbyggande

– Det måste börja byggas i den här kommunen. Det handlar både om seniorboenden och vanliga bostäder. Då tittar vi inte bara på Hagfors. Då tittar vi på hela kommunen vad som är möjligt. För att få en levande och bärkraftig kommun, då går det inte att bara satsa på centralorten, säger Peter Åkerström.

Hur ska ni finansiera det?

– Det finns intressenter som är beredda att bygga. Kommunen kommer sannolikt att få gå i borgen för vissa projekt. Men det gäller ju att man inte gamblar med skattepengarna. Det ska ju vara trygga projekt, säger han.

Oberoende realister vill att fler poliser placeras i Hagfors
Oberoende realister vill att fler poliser placeras i Hagfors Foto: Pia Holmström

Fler poliser

Trygghet är ett annat område som partiet vill satsa på. Jens Fischer ska som kommunalråd skriva samverkansavtal med polisen.

– Jag hoppas få till ett riktigt bra samverkansavtal. En synlig och lokalt förankrad polis är väldigt viktigt och det är något som jag hoppas på att få till i så stor utsträckning det går och att fler poliser placeras här, säger han.

Förberedelser

Under december har Jens Fischer varit i kommunhuset för att sätta sig in i allt och träffa verksamhetscheferna innan tillträdesdagen den 2 januari.

– När jag pratar med verksamhetscheferna så kan jag relatera till verksamhetsområdena. Jag känner igen strukturen organisatoriskt i vissa delar. För mig är det en otrolig styrka att jag har det här med mig in i politiken. Att jag varit i chefsställning. Sedan har vi ju inom polisen ett enormt samhällsfokus. Vi är med i allt idag, som skola, socialen och sjukvård. De tjänstemän jag pratat med har bara varit väldigt positiva och jag har fått ett superbra bemötande. Jag är jättenöjd, säger han.

Jens Fischer (OR) och Peter Åkerström (OR) dagen efter Oberoende realisters valseger
Jens Fischer (OR) och Peter Åkerström (OR) dagen efter Oberoende realisters valseger Foto: Sanna Emanuelsson

Medialt genomslag

Efter valsegern har Jens Fischer fått ett riktigt genomslag i media inte bara lokalt utan även i riksmedia och utanför Sveriges gränser. I Aftonbladet jämfördes han med Frankrikes president Emmanuel Macron. Det har bland annat skrivits om honom och Oberoende realister i Expressen, Dagens nyheter och Dagens samhälle. Även i SVT:s Aktuellt och i ett nyhetsinslag på finska YLE har man rapporterat om Oberoende realisters valframgång. Likaså i SVT:s humorprogram Svenska nyheter.

– Det är bara roligt. Alla kommer inte att gilla mig. Men jag kommer att vara den jag är. Jag kommer att vara lyhörd och prestigelös och samtidigt beslutsför när det behövs, säger Jens Fischer.

Närvarande

Han kommer att vara ett kommunalråd som ofta är på plats i Hagfors.

– Det kommer inte att gå och jämföra mig och Åsa (förra kommunalrådet Åsa Johansson (S) reds. anm.) överhuvudtaget. Hon har ju haft så många andra uppdrag. För mig handlar det om att jag ska vara med där det gynnar kommunen. Vi har ju heller inget moderparti att ta hänsyn till, men då gäller det att vara med i vissa forum så att vi får in saker och ting som kan vara användbara för kommunen och knyta kontakter, säger Jens Fischer.

Kritik

Oberoende realister har fått kritik från Socialdemokraterna om att det är få kvinnor på ledande poster.

– Vi hade en väldig diskussion i vårt parti om att vi ville ha fler kvinnor på ledande poster. Men kvinnorna sa att de inte kände sig mogna. Ska vi då tvinga dem att sätta dem där? Det är ju inte heller rätt. Men ju mer erfarenhet alla får kanske det gör att det blir förändringar sedan längre fram. Det handlar inte bara om att få in mer kvinnor utan även mer mångfald och få in andra kulturer. Då är det viktigt att man är lyhörd och lyssnar vad kvinnorna säger och får med det också om man sitter som ordförande och är man, säger Jens Fischer.

Partistöd

Under valrörelsen hade Oberoende realister som nystartat parti inte rätt till partistöd. De finansierade själva tryckningen av valsedlar och såg till att sina valsedlar fanns i de olika vallokalerna.

– Med facit i hand är det inte alldeles enkelt att starta ett nytt parti under ett valår, men det går. Vi gjorde det med 0 kronor i budget, säger Peter Åkerström.

Men från och med 2019 kommer Oberoende realister att få partistöd.

– Jag räknar med att vi ska få 140 000 kronor. En del av partistödet kan vi använda till föreläsningar för allmänheten i Uddeholmsladan. Det blir nog ingen valstuga på torget för de pengarna. De kommer vi att använda på ett bättre sätt, säger han.

Hade du i din vildaste fantasi trott att ni skulle vinna valet?

– Till och med jag är överraskad över valresultatet. Men det stora är att man breddar intresset för politik. Absolut så tror jag att det här är bra för demokratin, säger Peter Åkerström.

Oberoende realister kommer att styra i minoritet. Något som de inte ser som en nackdel.

– Det finns en fara i om det finns ett parti som har egen majoritet, det tror jag inte vore bra om vi hade heller. Nu måste vi söka hoppande majoriteter om vi ska driva igenom något. Rent demokratiskt tror jag att det är jävligt bra. Då blir det mer en diskussion, man tar och ger. Har man egen majoritet, så behöver man inte lyssna då gör man som man vill, säger Peter Åkerström.

Jens Fischer (OR)
Jens Fischer (OR) Foto: Sanna Emanuelsson

Personröster

Jens Fischer fick 521 personröster vilket är flest personröster av alla i kommunvalet i Hagfors. Oberoende realister fick överhuvudtaget många personröster.

– Det verkar som det handlar mycket om vilka vi är som individer. Det gäller att förvalta det här väl. Vi har fått ett enormt förtroende. Alla vet ju vem kommunalrådet är i en kommun och det måste man ha med sig säger han.

– Det kommer att bli ett bra kommunalråd. Kommuninvånarna kommer att märka att det är ett nytt styre på ett positivt sätt, säger Peter Åkerström.

Artikeltaggar

HagforsHagfors kommunJens FischerOberoende realisterPeter ÅkerströmPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.