Hoppa till huvudinnehållet

Tyst slut på dramatiskt år

Publicerad:
Våt filt över politikåret 2018.
Våt filt över politikåret 2018. Foto: Erik Simander/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

2018 har bjudit på det mesta. Årets ord blev till slut förmodligen talmansrunda. Men det hade också kunnat var novitjok, det obskyra nervgiftet vars namn alla plötsligt kunde. Andra heta kandidater var civil krisberedskap, servettskiss och hyckleri.

Det är svårt att tro, men det gångna året har varit mer händelserikt än vad det nu känns som. Det antiklimax som var riksdagsvalet har lagt sig som en våt filt över hela året. Men det finns mycket att se tillbaka på.

På den positiva sidan dömdes Rakhmat Akilov till livstids fängelse för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Rättegången förlöpte utan en sekunds ånger från mannen som valt att i islamismens namn döda så många civila svenskar han kunde. Förhoppningsvis kommer han att vara mindre nöjd med situationen efter ett decennium eller så i buren.

Än mer positivt var att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor fick sitt stora genombrott i samband med riksdagsvalet. Att stå upp för och vilja genomföra sin politik har fortsatt att löna sig även efter valet. I de flesta opinionsmätningar ökar KD samtidigt som Centerpartiet och Liberalerna minskar.

Nu när vintern har satt klorna i riket känns den brännheta sommaren långt borta. Men det är inte länge sedan bränderna härjade fritt i Sverige. Krisberedskapen ifrågasattes kraftigt samtidigt som Sverige hyrde in alla tillgängliga resurser från andra EU-länder.

Statsminister Stefan Löfven (S) har haft mage att kalla den av riksdagen antagna budgeten från Moderaterna och Kristdemokraterna för en oseriös servettskiss. Hårda ord från ledaren för den regering som drev igenom gymnasieamnestin. Lagrådet ansåg att ”gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”. Att se bjälken i sitt eget öga när man istället kan påpeka flisan i sin broders har dock aldrig legat Löfven för.

Riksbanken har tagit priset för bästa tajming och börjar nu höja räntorna. Den tidigare politiken har varit oansvarig, pengar måste kosta, och därför minskas nu konsumenternas köpkraft när lågkonjunkturen börjar skönjas i konturerna.

Också i den stora vida världen har det hänt saker. Facebook och dess grundare Mark Zuckerberg tappade sin gloria i samband med Cambridge analytica-avslöjandet i mars. Sedan dess har en mängd olika integritetsskandaler rullats upp om hur sociala medie-företaget hanterar sina användares data. Varje gång har Facebook svarat att det var en olyckshändelse men att alla kort nu ligger på bordet. Måhända kan nätjättens framtida slut spåras tillbaka till 2018.

Mer påtagligt var dock de fortsatta ryska aggressionerna. Efter att utan allvarliga repressalier ha bedrivit anfallskrig i Ukraina i flera år har det redan goda ryska självförtroendet götts ytterligare. Så pass att Ryssland i år har vågat sig på att tämligen öppet använda det kemiska stridsmedlet novitjok i Storbritannien för att försöka mörda den avhoppade spionen Sergej Skripal och hans dotter. Det har blivit än mer tydligt att EU inte i nuläget klarar av att stå upp emot Ryssland.

Och vore inte det tillräckligt illa kommer public service inom kort att finansieras via skattsedeln. 2019 kan på många sätt bara bli bättre. Måhända återfår då även Svenska Akademien något av sin tappade heder.

Artikeltaggar

CenterpartietEUFacebookKristdemokraternaLedareLiberalernaMark ZuckerbergModeraternaRakhmat AkilovRiksbankenRysslandStefan LöfvenStockholmStorbritannienSverigeUkraina