Hoppa till huvudinnehållet

Dömle herrgårds jättesatsning har öppnat

Publicerad:
Så här ser Dömle herrgårds nya spa ut. Panoramafönstren vetter ut mot Smårissjön. Foto: Tommy Andersson

En nybyggd spaanläggning för 20 miljoner kronor och en padelbana som ska börja byggas 2019. Dömle herrgård har inte sparat på krutet och ägarna räknar med en bra omsättning i verksamheten nästa år.

Rimfrosten ligger tjock och vintersolen står lågt över Smårissjön en hisnande vacker eftermiddag i mellandagarna. På Dömle herrgård håller man som bäst på att städa undan julborden för att göra plats för nyårssupén.

Herrgården med kringbyggnader ligger mitt i det värmländska vinterlandskapet med en mangårdsbyggnad som till det yttre är oförändrad sedan 1864. De låga flyglarna som omger gårdsplanen har funnits på gården sedan 1740-talet.

– Det stod ett äldre hus här tidigare, men det gamla huset flyttades till andra sidan älven, säger Jan Ohlsson när han och Georg Möller tar emot i herrgårdens foajé.

Över 100 år

Flytten av den gamla byggnaden och uppförandet av den nya herrgården 1864 stod klockarsonen och patronen Carl Elis Andersson för. I samband med nybygget fick gården sitt nuvarande namn: Dömle herrgård. Gården har fungerat som pensionat och senare kursgård i över 100 år.

Vd:n Georg Möller tar ett bad i en av utomhuspoolerna. I sommar kommer det att bli uteservering på trädäcket.
Vd:n Georg Möller tar ett bad i en av utomhuspoolerna. I sommar kommer det att bli uteservering på trädäcket. Foto: Tommy Andersson

Georg Möller och Jan Ohlsson köpte Dömle Herrgård för nästan tio år sedan. Från början hade de ingen tanke på att själva sköta driften, utan tänkte enbart fungera som fastighetsägare.

– Jag fick tips om att köpa herrgården 2009 och så hade jag sådan tur att Jan ville vara med. Vi gick in med hälften var, men vi hade inte tänkt driva gården, säger Georg Möller, som är vd för verksamheten.

Men så blev det i alla fall och ägarna ångrar inte beslutet.

– Vi är rätt nöjda med att sköta driften, säger Jan Ohlsson.

– Nu börjar vi närma oss det som var visionen när vi köpte gården, säger Georg Möller.

Spachefen Sofie Magnusson anställdes i maj i år.
Spachefen Sofie Magnusson anställdes i maj i år. Foto: Tommy Andersson

Under ledning av den nuvarande ägarduon har Dömle herrgård utvecklats till ett spa och resort. Herrgården hyser in mycket konferensgäster, men det är främst brudpar som hittar till herrgården.

Eget kapell

– Vi är nog den anläggning i Sverige som har flest bröllop. Vi har ett eget kapell på gården och en klockstapel, säger Jan Ohlsson.

Den senaste satsningen på herrgården är ett spa som byggts från grunden alldeles intill sjökanten. Anläggningen är utrustad med behandlingsrum, bastu, bar, inomhus- och utomhuspooler och en väl tilltagen panoramavy ut över sjön.

Spat är tänkt att locka privatmarknadskunder till Dömle herrgård.
Spat är tänkt att locka privatmarknadskunder till Dömle herrgård. Foto: Tommy Andersson

Prislappen? 20 miljoner kronor.

– Vi behövde öka beläggningen från januari till mars, det var därför vi byggde spat. Spatrenden är stark, säger Georg Möller.

För knappt två år sedan satsade företaget lika mycket pengar på frugården som ligger på området och ägarna räknar med att investeringarna ska betala sig.

– Vi har växt varje år och vi fortsätter att växa. 2019 räknar vi med att omsätta 30 miljoner kronor, säger Jan Ohlsson.

Det här är nog det dyraste taket i Sverige

Spat började byggas i april 2018 och öppnades redan den 1 december. Själva huset är designat för att matcha mangårdsbyggnaden till utseendet och allt arbete har utförts av lokala firmor.

– Marie-Lovise Kulläng har hjälpt oss med designen, säger Jan Ohlsson.

– Det här är nog det dyraste taket i Sverige, varenda pinne är målad för hand, säger Georg Möller och pekar på ribborna som utgör spabyggnadens innertak.

En nybyggd spaanläggning har byggts på Dömle Herrgård.
En nybyggd spaanläggning har byggts på Dömle Herrgård. Foto: Tommy Andersson

Sofie Magnusson anställdes som spachef i maj i år. Hon ägnade de första månaderna åt att lära sig verksamheten och kartlägga efterfrågan.

– Vi har allt från klassiska spabehandlingar till avancerade laserbehandlingar. I sommar har jag en vision om att ha utomhusyoga på trädäcket, säger hon.

Första i Värmland

2019 kommer nästa satsning att påbörjas, en padelbana. Padel är en racketsport som ägarna beskriver som en blandning mellan tennis och squash och Georg Möller gissar att banan på Dömle herrgård blir den första i Värmland.

Men sedan får det räcka med satsningar för ett tag, menar Georg Möller.

– Jag tror att jag är nöjd nu. Vi ska förädla det här och få det riktigt fint. Folk ska komma hit och mysa och ha det riktigt bra, säger han.

– Det är väl möjligtvis om vi skulle utöka spat, vi märker redan nu vilken tillströmning det är, säger Jan Ohlsson.

Artikeltaggar

DömleDömle herrgårdGeorg MöllerJan OhlssonNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.