De fick årets ungdomsstipendier

Publicerad:

Årets upplaga, den 54:e i ordningen, av NWT:s ungdomsstipendiater håller ännu en gång högsta klass.

Bland årets stipendiater finns flera färska medaljer från junior-SM, junior-VM och nordiska mästerskap.

Amanda Malmehed och Dennis Rådström är två av NWT:s ungdomsstipendiater.
Amanda Malmehed och Dennis Rådström är två av NWT:s ungdomsstipendiater. Foto: Tommy Andersson

NWT:s och Värmlands Idrottsförbunds ungdomsstipendium instiftades 1966 och ungdomsledarstipendiet såg dagens ljus sju år senare. Många är de lovande juniorer och blivande storstjänor som fått utmärkelsen genom åren.

Först ut bland årets stipendiater är rallytalangen Dennis Rådström från Torsby. En 23–åring som kör för MK Ratten och är född rakt in i en rallyfamilj där både pappa och farfar tävlat med hästkrafter.

– Jag började plugga på universitetet men gav fan i det och satsade på rally istället. Först var det crosskart och sen blev det rally och så har det rullat på, säger Rådström.

2018 blev ett framgångsrikt år med segern i Svenska rallyt och silvret i junior-VM som största höjdpunkterna.

– Jag fick mitt stora genombrott i år. Segern i Svenska rallyt var hur häftig som helst och sedan blev vi tvåa i Korsika och vann i Portugal. Där var det en stadssträcka i Porto som hade kullersten och det var mil med långa köer in och ut ur stan. Men vi fick bara glida in med poliseskort så det var grymt häftigt.

Under 2019 hoppas han ta fortsatta kliv i rätt riktning.

– Vi siktar på att köra hela JVM även nästa år - då är det Svenska rallyt först och där är det bara seger som gäller igen. Vi kör någon tävling varje helg innan dess med Forden vi har hemma också för att få träning på snö.

Nytt distriktrekord

IF Götas kulstötare Amanda Malmehed flyttade till Karlstad för fem år sedan från Linköping. 20-åringen läser sociologi på universitetet mellan elitsatsningen - en satsning som fick sig en liten törn i början av 2018.

På grund av den tunga snön som gjorde att taket på Våxnäshallen riskerade att rasa in.

– Hallen var först stängd några dagar men det blev till slut tre veckor och jag kunde inte komma in och få ut min utrustning. Inomhussäsongen kom av sig när jag fick hoppa från gym till gym och köra inomhus i Kristinehamn och Örebro istället. Men det var bara att försöka vända ilskan till något bra, säger Amanda Malmehed.

Och något riktigt bra blev det. Året som gick, hennes första i U23-klassen, resulterade i en rad personliga rekord samt ett silver på junior-SM och ett brons på senior-SM.

– Jag fick en trög start på utomhussäsongen. Men jag tävlade mig i form och i mitten av sommaren lossnade det rejält när jag slog pers i Ljungby på 15.40.

Bronset på senior-SM efter imponerande 15.65 räckte dessutom till nytt personbästa, nytt klubbrekord och ett nytt distriktsrekord.

– Distriktsrekordet hade visst stått sig i 45 år så Britt Malm som hade det innan ringde och gratulerade och sedan kom hon dessutom ner till hallen och pratade. Det var också det tionde bästa resultatet i Sverige genom tiderna.

De stora målen för 2019 är redan solklara.

– Det blir U23-EM i mitten av juli i Gävle och SM på hemmaplan i augusti. Det ser jag verkligen fram emot, säger Amanda.

Stor brottartalang

Hannes Hofmann från Kil är ett av Karlstadklubben BK Orions stora framtidsnamn. 17-åringen har brottats i över tio år och har gått från klarhet till klarhet de senaste åren.

Landslagsuppdrag har varvats med flera medaljer både på SM och i internationella sammanhang.

– Pappa är brottare och jag följde med honom redan som treåring även om det var mest lek på mattan då. Jag var väl sex-sju år när jag började på allvar, säger Hannes.

Brottartalangen Hannes Hofmann.
Brottartalangen Hannes Hofmann. Foto: Privat

Pappa Fredrik påpekar:

– Han brukade alltid säga att "när jag blir stor ska jag bli brottare och fiskare" - det säger han än förresten.

Nu och går Hannes andra året på brottningsgymnasiet i Örebro där han läser till lastbilsmekaniker.

2018 bjöd på en hel del framgångar på brottarmattan där han går i 60-kilosklassen.

– Jag var fyra på SM och trea på nordiska mästerskapen. Men det har varit lite tyngre senaste halvåret med tuffare motstånd och efter nyår blir det ännu tuffare när jag blir junior - då kan jag få möta många som är runt 25 år. Första junioråret får man se som träning och se och lära, inte att man ska vinna massa matcher.

Även han har de stora målen utpekade för 2019.

– Det blir junior-SM i mars och fristils-SM i maj. Jag ser det som träning och ett sätt att få rutin.

Ung curlingledare

Greta Aurell från Karlstad är elitcurlaren som slutade spela och skulle fokusera på studierna istället. Men då halkade hon på ledarbanan istället och nu tränar 23-åringen Karlstadslaget Team Colorama med herrspelare i åldrarna 18 till 20 år.

Team Colorama (från vänster Sebastian Jones, Anton Regosa, Johan Nygren, Daniel Magnusson) med ledaren Greta Aurell till höger.
Team Colorama (från vänster Sebastian Jones, Anton Regosa, Johan Nygren, Daniel Magnusson) med ledaren Greta Aurell till höger. Foto: Privat

De representerade Sverige på junior-VM i mars i Skottland.

– Där blev vi femma. Efter det var det herr-SM och då blev vi utslagna av lag Edin i semifinalen. Det var väl lite väntat kanske men där fick vi ändå ett brons, säger Greta.

Nu är laget nyligen hemkomna från Kina och en inbjudningstävling som förberedelser för OS 2022.

– De bjöd in sju länder som fick tävla på banorna där OS ska avgöras och för de kinesiska lagen att få känna på motståndet. Det var hög standard på tävlingen och vi blev sexa av nio lag.

2019 rivstartar för Greta och hennes lag när SM avgörs i Jönköping med start redan 2 januari.

– Vi ska försöka prestera de resultat vi gjorde 2018 och sedan fortsätta i samma fotspår, säger Greta.

På VM

Sist men inte minst föräras även Färjestads forwardstalang Fabian Zetterlund med ett av årets stipendier. 19-åringen från Karlstad debuterade i FBK:s a-lag redan som 16-åring i mars 2016 och har sedan dess gjort 63 matcher i SHL.

Fabian Zetterlund.
Fabian Zetterlund. Foto: Mikael Lindblom

Under hösten har han brottats med en korsbandsskada men har i skrivande stund ändå hunnit med 13 matcher och svarat för tre poäng.

Vid diplomutdelningen befann sig Zetterlund redan på andra sidan Atlanten med förberedelser inför junior-VM.

Där ska han och det svenska laget ta revansch för förra årets finalförlust mot Kanada.

– Revansch, det finns inget annat ord för mig. Det kommer inte att hända igen att vi förlorar i finalen. Vi har inte riktigt samma spets som förra året men får vi ihop lagsammanhållningen så tror jag det kan bli riktigt, riktigt bra. Vi är pigga och glada killar och alla vill lära sig nya saker, sa Fabian Zetterlund till TT innan turneringen drog igång.

Artikeltaggar

Amanda MalmehedDennis RådströmFabian ZetterlundGreta AurellHannes HofmannNyheterSportSvenska rallytVärmlands idrottsförbund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare