Hoppa till huvudinnehållet

Skarpa förslag för försvaret

Publicerad:
Det är uppenbart att den totala svenska försvarsförmågan måste stärkas. Det är också tydligt att detta måste göras långsiktigt, skriver Beatrice Ask och Pål Jonson.
Det är uppenbart att den totala svenska försvarsförmågan måste stärkas. Det är också tydligt att detta måste göras långsiktigt, skriver Beatrice Ask och Pål Jonson. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Verkligheten är sådan att om en konflikt bryter ut i vårt närområde är det mycket osannolikt att Sverige, på grund av sitt strategiska läge, skulle kunna hålla sig utanför, skriver Beatrice Ask och Pål Jonson.

När säkerhetsläget i världen, och i Sveriges närområde, försämras samtidigt som det politiska läget är oklart är det viktigt att kärnstaten fungerar. Ett aktuellt och minst sagt oroväckande exempel på detta är den senaste ryska aggressionen i Ukraina och den Azovska sjön. Det är mot denna bakgrund som vi moderater vill stärka det svenska försvaret. Vårt mål är att Sveriges försvarsanslag, inom tio år, ska uppgå till 2 procent av BNP. Detta skulle i praktiken innebära en fördubblad försvarsbudget och en kraftigt förbättrad försvarsförmåga.

Verkligheten är sådan att om en konflikt bryter ut i vårt närområde är det mycket osannolikt att Sverige, på grund av sitt strategiska läge, skulle kunna hålla sig utanför. Därför är det, vare sig vi vill det eller inte, helt enkelt nödvändigt att kraftigt stärka Sveriges försvarsförmåga.

Det är viktigt att tala klarspråk om vad uteblivna satsningar skulle innebära för Försvarsmakten. Om inte tillräckliga resurser tillförs varnar myndigheten för att övningar och utbildning kommer att behöva ställas in. Utöver detta skulle inköp av materiel skjutas upp och underhållet av den utrustning som redan finns försämras. I en tid då Sveriges försvarsförmåga alldeles uppenbart måste stärkas skulle detta vara djupt allvarligt.

För att undvika en sådan utveckling har vi moderater, i vår budgetmotion som nu antagits, att lagt förslag som redan nästa år skulle innebära ytterligare 3 miljarder kronor till det svenska försvaret. Detta är helt i enlighet med det försvarsmakten själva efterfrågar. Det handlar sammanlagt om 18 miljarder kronor under perioden 2019-2021.

Moderaterna tillför även resurser till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att förstärka krisberedskapen och det civila försvaret. Det är i många delar extra angeläget Värmland. Det finns en stark kompetens kring dessa frågor i länet genom MSB, Försvarshögskola, Centrum för klimat och säkerhet samt Rekryteringsmyndighetens verksamhet.

Det är uppenbart att den totala svenska försvarsförmågan måste stärkas. Det är också tydligt att detta måste göras långsiktigt. Därför lade vi moderater ambitiösa och skarpa försvarspolitiska förslag på riksdagens bord.

Beatrice Ask (M)

Vice ordförande i riksdagens försvarsutskottet

Pål Jonson (M)

Riksdagsledamot för Värmland

Artikeltaggar

Beatrice AskDebattFörsvaretFörsvarsmaktenModeraternaMSBRysslandUkraina