Hoppa till huvudinnehållet

Handlar'n som ser positivt på digitaliseringen

Publicerad:
Rikard Ohlin brinner för tekniska lösningar, något som gjort hans yrke enklare. Och tekniken kommer vara räddningen för lanthandlarna i framtiden.
Rikard Ohlin brinner för tekniska lösningar, något som gjort hans yrke enklare. Och tekniken kommer vara räddningen för lanthandlarna i framtiden. Foto: Fredrik Karlsson

Framtiden för lanthandeln ser ljus ut. I alla fall om man ska tro handlaren Rikard Ohlin.

Och det är den nya tekniken som står för ljuset i tunneln.

NWT gör ett besök i lanthandeln i Sillerud i början av december. I det intilliggande caféet håller hustrun Sinikka på att grädda lussebullar inför öppnandet. I butiken plockar Rikard i varor. Julmaten har börjat ta plats i hyllorna, och postförsändelserna börjar samlas på hög.

– Det är fullt upp just nu, julhandeln är en stor del av årets försäljning. Men påsken är viktigare, för sommarhalvåret börjar med påsken kan man säga, säger han.

I mars nästa år har han drivit butiken på samma plats i 30 år, något han lovar ska firas ordentligt. Och han ”hyllar” sin egen naivitet som gjorde att han vågade satsa som 24-åring.

– Jag var orädd och lånade pengar. Jag ville knyta till mig ombud och service och bygga ett litet centrum, för jag tänkte redan då att jag ville addera en restaurang. Så med facit i hand blev det lite så, jag lyckades bygga det löst formerade i det unga huvet.

Sinikka och Rikard Ohlin driver lanthandel, café och hotell i Sillerud.
Sinikka och Rikard Ohlin driver lanthandel, café och hotell i Sillerud. Foto: Fredrik Karlsson

Förutom butiken driver Rikard och hans fru café, restaurang och hotell. Det sistnämnda i en gammal tågvagn. Initiativ som applåderas av Ica centralt.

Är det ett måste att ha fler ben att stå på som lanthandlare?

– För min del är det så, men alla har olika förutsättningar. Men jag har alltid jobbat efter devisen att det ska finnas många anledningar att besöka oss. För det borde generera mer affärer och vi blir mer överlevnadskraftiga. Det är inte helt lätt att bygga ett besöksmål i obygden, men man ska ha kontinuitet och följa sin plan.

“Vi ska bli mer trafikorienterade, med mer service och andra måltidserbjudanden.” - Rikard Ohlin

Några meter bakom butiken löper E18, från Oslo och vidare mot Stockholm. En pulsåder som för varje år bär mer trafik och med det, potentiella kunder. Något Rikard Ohlin ska bli bättre på att utnyttja.

– Vi ska bli mer trafikorienterade, med mer service och andra måltidserbjudanden. Och det är bra att vi har hotellet, för det finns en del som är trötta och behöver någonstans att sova en natt. Det finns inte många ställen att stanna på längs med E18.

Hade det funkat att driva butiken utan tåg och café?

– Ja, men det hade varit betydligt svårare. Vi hade inte nått den nivån som vi har nu, det är en hjälpmotor. En fördel är att jag har råvaror som gör att frun kan laga vad hon vill. Ibland undrar man varför inte fler gjort så?

Tåghotellet hade 93 procents beläggning under sommaren, och håller för första gången öppet året runt.
Tåghotellet hade 93 procents beläggning under sommaren, och håller för första gången öppet året runt. Foto: Fredrik Karlsson

Vi pratar om vikten av samspelet på en liten ort, och att allt hänger ihop. Försvinner en pusselbit kantrar samhället på sikt.

– I städer finns ett större nätverk, här har vi oftast en av allting. Stänger man skolan minskar inflyttningen och barnfamiljerna försvinner… Butiken hänger ihop med föreningslivet, kommunen, allt är ett enda nätverk. De små kommunerna måste tänka på hur man tar hand om varandra det är enda sättet att bibehålla servicen.

“Jag tror inte att många småbutiker är förberedda på vad som väntar med den digitala omställningen.” - Rikard Ohlin

Som sagt firar Rikard och hans butik 30 år nästa år, och framtiden ser ljus ut för lanthandelsbranschen menar han. Men det krävs att man hittar en egen nisch och samtidigt omfamnar den nya tekniken.

– Det är den som talar för oss. Den digitala handeln kommer att öka, men ska man leverera det måste det finnas en knutpunkt som delar ut paketen. Det finns också paket som är värdefulla eller innehåller ärenden, sånt man inte bara kan lämna ut. Det måste göra tas om hand och där kommer vi att bli nyckelpersoner, säger Rikard Ohlin.

– Tekniken talar för oss, även om den avfolkar och stänger ner på vissa håll. Jag tror inte att många småbutiker är förberedda på vad som väntar med den digitala omställningen, det kommer att bli stort.

Att vara ombud för så många företag som möjligt leder till fler kunder, och ombudstjänsterna kommer att bli än viktigare framöver menar Rikard Ohlin.
Att vara ombud för så många företag som möjligt leder till fler kunder, och ombudstjänsterna kommer att bli än viktigare framöver menar Rikard Ohlin. Foto: Fredrik Karlsson

I dag kan Rikard Ohlin sköta mycket av arbetet från tv-soffan om han så vill. Ordersystemet är till exempel automatiserat och spar tid och pengar. Det kan istället satsas på personalen och utveckla servicen.

– Man har mer tid med det och tjänar mer pengar.

Har du varit nära att slå igen?

– Det fanns en tid på 90-talet när det var som tuffast. De stora etableringarna kom och vi var inte uppdaterade med IT-system utan var tvungen att jobba mycket manuellt. Då var vi inte lönsamma. I dag är så mycket automatiserad, och vi kan med samma kostnad ha öppet alla dagar i veckan och förse kunderna med bättre service.

Kör du 30 år till?

– Jag fortsätter så länge jag tycker det är kul, så tio år till kör jag. Men jag gillar utveckling, av landsbygden och IT-lösningar. Så på nåt sätt skulle jag vilja satsa mer på det och pusha yngre kollegor att satsa mer.

Rikard Ohlin och Lena Eklund plockar i hyllor och boxar.
Rikard Ohlin och Lena Eklund plockar i hyllor och boxar. Foto: Fredrik Karlsson

Artikeltaggar

E18EkonomiHandelIcaNyheterRikard OhlinSillerud

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.