Hoppa till huvudinnehållet

Brev till ledarsidan: Fairtrade gör positiv skillnad

Publicerad:
NWT Ledarredaktion
henrik.l.barva@nwt.se
Flera studier har visat att Fairtrade gör positiv skillnad för odlare och anställda i olika länder, skriver Mathias Lindquist, Monika Bubholz, Maria Norell och Ulrika Simonsson.
Flera studier har visat att Fairtrade gör positiv skillnad för odlare och anställda i olika länder, skriver Mathias Lindquist, Monika Bubholz, Maria Norell och Ulrika Simonsson. Foto: Claudio Bresciani / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till ledare (NWT 10/12).

Fairtrade City är en diplomering för kommuner som vill främja rättvis handel. Genom att vara en Fairtrade City vill vi se till att kommuninvånarnas skattepengar inte leder till produktion och inköp som kränker människors rättigheter. Genom Fairtrade City-aktiviteter bidrar vi också till ökad kunskap bland invånarna om förhållanden i odlarländerna och till medvetenhet om hur vår konsumtion påverkar i världen.

Genom Fairtrade-certifiering får odlare tillgång till en större internationell marknad. Kriterier för certifieringen är bl a långsiktiga handelsavtal, successivt höjda lönenivåer och ett minimipris för råvaran. Odlarna får även en Fairtrade-premie som kan användas till investeringar i till exempel hälsovård, utbildning, infrastruktur och förbättringar inom produktionen.

Flera studier har visat att Fairtrade gör positiv skillnad för odlare och anställda i olika länder. En studie från Harvards universitet 2018 fann bland annat att certifierade odlare får högre inkomst, och att fler barn går i gymnasiet tack vare Fairtrade-premien. En studie från Greenwichs universitet 2016 fann att certifieringen ger kaffeodlare stabilare inkomst och att Fairtrade-premien möjliggör investeringar som ger ökad marknadstillgång. En studie från Göttingens universitet 2013 fann bland annat att certifieringen ökat inkomstnivån med 30 procnet på de studerade kooperativen.

I NWT:s ledare den 10 december fanns en missuppfattning som är viktig att korrigera. Det är inte så att offentliga aktörer betalat 156,2 miljoner till Fairtrade Sverige. Beloppet gäller istället inköp av rättvisemärkta produkter, till exempel kaffe, te och bananer – produkter som Sveriges kommuner ändå skulle köpa in. Avgiften för att vara Fairtrade City-diplomerad är 5 000-20 000 kronor per år beroende på kommunens storlek.

Mathias Lindquist (S)

Kommunalråd och ordförande, Munkfors FT Citys styrgrupp

Monika Bubholz (MP)

Kommunalråd, Karlstad

Maria Norell (S)

Ordförande, Forshaga FT Citys styrgrupp

Ulrika Simonsson (M)

Ordförande, Säffle FT Citys styrgrupp

NWT svarar:

Kommuner skall inte lägga pengar på privata organisationers lobbying och försäljning. Att uppfostra medborgarna är inte en kärnuppgift för det offentliga. 5 000 till 20 000 kronor för diplomeringen kan låta som lite i förhållande till kommunernas budgetar. Men många bäckar gör en stor å. Med en diplomering förbinder sig kommunerna att lägga resurser på att arbetet och koordinera lobbying. Detta är heller inte gratis.

Även om tanken är att motverka fattigdom genom att odlare och anställda förbättrar sina arbets- och levnadsvillkor via högre prissättning, skapar märkningen felaktiga incitament. Priser som inte sätts efter marknaden leder till att företag i fattiga länder inte genomför nödvändiga förändringar eller att en överproduktion av varor sker.

I de bästa fall kan Fairtrade-märkningen ha en liten positiv effekt på värdens fattigaste, men i värsta fall kan den rentav vara skadlig. Det visar flera studier från bland annat Harvard, University of Wisconsin-Madison och University of California.

NWT:s politiska redaktion

Artikeltaggar

Fairtrade CityLedareMathias LindquistMonika BubholzUlrika Simonsson