Hoppa till huvudinnehållet

IP Only lovar besked om fiber

Publicerad:
Fiberutbyggnaden på landsbygden går trögt.
Fiberutbyggnaden på landsbygden går trögt. Foto: Lena Richardson

Alla i Östvärmland som väntar på fiber från IP Only får fortsätta att vänta. Exakt hur länge är dock fortsatt oklart. Företaget har lämnat besked till kunder som beställt fiber att man hoppas kunna presentera en ny tidplan i slutet av första kvartalet nästa år.

Det började ju så bra: alla som ville ute på landsbygden skulle få fiber tack vare ett samarbete mellan kommunerna Storfors, Filipstad och Kristinehamn och företaget IP Only. Men de glada minerna och glädjeskuttet från presskonferensen i december 2015 har landat i frågetecken, besvikelse och en högst tålamodsprövande väntan. Per Gruvberger, en av dem som hoppade högt tillsammans med företaget och kommunalrådskollegorna i Östvärmland den gången, är beredd på att det kommer att ta ytterligare en tid innan arbetena kan börja.

– Det pågår förhandlingar fortfarande. Det är inte färdigt, säger han.

Brev till hushållen

IP Only har i dagarna skickat ut ett brev till hushåll som beställt fiber, om den försenade utbyggnaden. Samma information lades även ut på företagets hemsida.

“Som du känner till förekommer stora förseningar i projektet och byggnationen har inte kommit igång som tidigare tänkt och kommunicerat, vilket naturligtvis är olyckligt” skriver företaget bland annat, men hävdar också att man har en “fortsatt bra dialog” med länsstyrelsen, kommunerna och politiker om den fortsatta fiberutbyggnaden i östra Värmland.

Företaget har tidigare lagt ut information om fibersatsningen i Asphyttan. Där låter det lite mer hoppfullt. “Status just nu är att vi under andra kvartalet 2019 planerar återuppta utbyggnationen av fibernätet hem till dig” skrev IP Only i oktober.

Så det är i Asphyttan det kommer att hända först, när det väl händer?

– Så är det. Det rättar till sig först där de har påbörjat. Från kommuns sida jobbar vi fortfarande på att det ska bli ett heltäckande avtal, ett nytt avtal och då kommer det att bli en ny tidsplan. Den kommer att bli förlängd med ett år, jämfört med hur det sett ut förut, det är jag rätt övertygad om, säger Per Gruvberger.

Det var segt det här du!

– Mmm. Väldigt! Men jag tror fortfarande att vi kan komma fram.

Hoppas på tålamod

Bland dem som har beställt fiber tryter tålamodet. Vart tog fibergrävarna vägen egentligen undrar många.

– Vi från kommunen har legat på ganska hårt på att de måste förbättra sig rätt så många snäpp när det gäller kommunikation mot kunder, säger Per Gruvberger.

Han hoppas att folk trots allt ska orka vänta lite, lite till. Börjar folk hoppa av, kan det bli ännu svårare att få ihop helheten, bedömer han.

– Det blir förskjutet ett antal år i så fall. Jag hoppas ju att man vill förlänga, så att vi får en ny tidsplan och kommer igång.

Så här glatt var det på presskonferensen 2015 om fibersatsningen i Filipstad, Storfors och Kristinehamn. Nu har alla inblandade landat - men inte fibersatsningen.
Så här glatt var det på presskonferensen 2015 om fibersatsningen i Filipstad, Storfors och Kristinehamn. Nu har alla inblandade landat - men inte fibersatsningen. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

AsphyttanFilipstads kommunIP OnlyITNordmarkshyttanNyheterPer GruvbergerStorfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.