Tack för att ni väljer svenskt kött

Debatt
PUBLICERAD:
Tack för att du väljer svenskt. Det gör skillnad för klimatet, vår natur och vår framtida tillgång på svenska livsmedel, skriver Sofia Hyléen Toresson och Vera Söderberg.

Sommaren har, minst sagt, varit tuff för svenska bönder och konsekvenserna kommer att påverka svensk livsmedelsproduktion under lång tid framöver. Enligt SCB blev den totala spannmålsskörden den lägsta på över 50 år, hela 46 procent lägre än 2017. I dessa tuffa tider gläds vi särskilt åt att svenska konsumenter väljer att äta mer svenskt kött. Det är inte bara glädjande för de 50 000 svenskar som arbetar i livsmedelsindustrin. Miljön och klimatet är stora vinnare.

Jordbruksverkets nya rapport visar att efterfrågan på svenskt kött har ökat med 2-6 procent under 2018. Tolkningen är att allt fler konsumenter förstår mervärdena med svenskt kött och är redo att betala lite mer för det som är mer klimatsmart. Det är en positiv utveckling. Den svenska produktionen och exporten av svenskt kött har också ökat och förhoppningsvis kan det upprätthållas trots sommarens torka.

Sofia Hyléen Toresson, vd för HK Scan Sverige.
Foto: Joel Forsman

Det är tydligt att svenska konsumenter föredrar svenskt kött när de får välja själva. Men när beslutet tas ifrån dem blir det tyvärr ofta utländskt. Hela 40 procent av det kött som serveras i offentlig sektor är utländskt. Restaurangers andel är svårare att beräkna, men den ligger mellan 60 och 90 procent. Vi är stolta över att vi har tuffare och bättre djurhållningslagar än andra länder, men det gör de facto också svensk köttproduktion dyrare och detta är definitivt inte en hållbar hållning från offentliga upphandlare och restauranger.

Sverige har världens mest hållbara nötköttsproduktion med 25 procent mindre klimatutsläpp än genomsnittet i EU som i sin tur har hela 60 procent mindre utsläpp än genomsnittet i världen. Det beror på många faktorer: välmående djur, gödselhantering, vattentillgång och integrerad produktion av mjölk och kött.

Vera Söderberg, hållbarhetschef på HK Scan.
Foto: HK Scan Sweden AB

Våra betande djur bidrar till biologisk mångfald och öppna landskap. Vi har dessutom världens mest långtgående djurskyddsregler och EU:s lägsta antibiotikaanvändning. Genom att välja svenskt kött säkerställer vi en levande landsbygd och en grundläggande självförsörjningsgrad, samtidigt som vi gör miljön en tjänst.

Hur kretsloppet fungerar glöms ofta bort i debatten som pekar ut djurhållningen som klimatbov. Men böndernas djurhållning är en integrerad del i livsmedelsproduktionen och en viktig förutsättning för att kunna odla vegetabilier. Gödsel från djuren blir till näring på åkern, som i sin tur är en förutsättning för ekologisk odling, naturbete och vallodling till djurens foder som binder stora mängder koldioxid.

Jordbruksverkets rapport visar också att köttkonsumtionen i Sverige generellt har minskat. Det beror delvis på sommarens grillförbud och på att vi äter mer av andra sorters proteiner. Vi tror på en balanserad och varierad kost där kött utgör en naturlig källa till viktiga näringsämnen, inte minst järn.

Tack för att du väljer svenskt. Det gör skillnad för klimatet, vår natur och vår framtida tillgång på svenska livsmedel. Det är mervärden som är värda att betala något mer för. Det är klimatet och en levande svensk landsbygd värda.

Sofia Hyléen Toresson

Vd, HK Scan Sverige

Vera Söderberg

Hållbarhetschef, HK Scan

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.