Tänk på alla ensamma under julen

Debatt
PUBLICERAD:
Bakom den stängda dörren i trappuppgången och innanför neddragna gardiner kan förödande isolering, ångest och vanmakt förmörka många människors julhelg, skriver Maria Stade.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Ofrivillig ensamhet känns som starkast då samhällets förväntningar så tydligt förmedlar att man ska fira i gemenskap och glädje, skriver Maria Stade.

I juletid förväntas vi alla glädja oss i varm gemenskap med familj och vänner, äta mer mat än vi orkar och ge varandra julklappar i överflöd. Julbudskapet handlar ju om att ge och ta emot i kärlek och glädje, så det är klart vi ska fira av hjärtans lust!

Så vill de flesta av oss att det ska vara. Men långt ifrån alla ser fram emot julhelgen. För alltför många är det istället precis tvärtom. Det yttre mörkret speglar det inre och snart kommer den svåraste tiden på hela året, dagar som för vissa kan kännas övermäktiga att leva sig igenom. För det är ju tillsammans man firar. Ofrivillig ensamhet känns som starkast då samhällets förväntningar så tydligt förmedlar att man ska fira i gemenskap och glädje. Bakom den stängda dörren i trappuppgången och innanför neddragna gardiner kan förödande isolering, ångest och vanmakt förmörka många människors julhelg.

Barn i utsatta familjer är särskilt drabbade. Det är inte alla vårdnadshavare som har möjlighet och förmåga att ge den närvaro och omsorg som en trygg och god jul kräver. Fakta visar att många barn i Sverige möter mer våld och alkoholrelaterade problem under julen än under vanliga helger. Önskningar om att allt ska bli underbart kan för många barn förbytas i oro och rädsla över vad som ska hända denna jul. Och även i den stora vuxna kroppen, hos varenda en av oss, finns ett levande barn som behöver bli omfamnat och älskat precis som det är.

Julbudskapet berättar om ett litet barn som längtar efter att få älska och dela sitt liv med alla. Detta lilla barn lever och bor i hemlighet inom oss. Dess längtan har aldrig varit större efter kärlek, försoning och fred. Låt oss denna jul ta emot barnet och lyssna till vad det vill säga oss. Det största av allt, kärleken, kan komma och visa sig genom det minsta av allt, ett litet nyfött barn. På samma vis kan små gester, en kram, en blick, en stund av närvaro och omsorg, uttrycka det mest genuint mänskliga vi har, medkänsla med varandra.

Delad glädje är dubbel glädje på samma sätt som smärta och sorg blir lättare att bära tillsammans med någon som orkar lyssna och stanna kvar. Vi är alla utsatta och sårbara i denna värld. Ingen kommer undan livets prövningar och alla får vi uppleva jular som inte blev som vi hade hoppats.

Men julens budskap handlar om hopp och glädje. När vi sprider en liten strimma av hoppets ljus, genom att ge en kort stund av vår tid och närvaro, får vi själva ta emot det vi innerst inne längtar efter; meningen med att vara människa. En stund av gemenskap är den bästa julklappen som växer sig större för varje gång den öppnas. Så fatta någons decemberkalla händer och möt en levande människas blick. I varje möte kan julglädje delas, den som handlar om att se kärleken i sin nästa.

En God Jul, med mycket värme och kärlek!

Maria Stade

Diakonerna i Karlstads pastorat genom

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.