• idag
  10 juli
  14°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 juli
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  14 juli
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Slopa straffrabatten

Ledare
PUBLICERAD:
Lås in dem!
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Snart kan straffrabatten för unga vara ett minne blott. I tisdags presenterades resultatet av utredningen som justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) tillsatte för ett år sedan.

I dag får personer under 21 år sina straff automatiskt mildrade. I utredningen finns det förslag om att en 18-åring kan komma att få sitta av dubbla straffet mot vad den får i dag. För personer som är 19 till 20 år minskas rabatten ytterligare. Dessutom föreslås det att unga under 21 år skall kunna dömas till livstids fängelse.

Förslaget är ett steg i rätt riktning. Allt oftare uppmärksammas att unga begår allt grövre brott, till exempel grova narkotikabrott, skjutningar, våldtäkter och mord. Lise Tamm, chefsåklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, menar dessutom att ungdomar så unga som 15 år begår allt grövre brott och att de har varit brottsaktiva i flera år (18/10). Det är en oroande trend som även fler samhällsaktörer vittnar om.

Polisen menar att samhället måste sätta in fler åtgärder mot unga och minderåriga, eftersom de ser hur äldre kriminella systematiskt använder unga för att transportera vapen och narkotika (SVT 20/2). Samtidigt har socialtjänsten inte förmåga att hantera minderåriga som överlämnas från Polisen. De som är under 21 år slipper fängelse och de som är under 15 år får inget straff alls. Således kan de snabbt vara ute i friheten igen efter ett omhändertagande. Detta kan undergräva tilliten till rättsstaten.

Utredningen föreslår dock inte att den automatiska straffrabatten skall minskas för minderåriga. Det är rimligt. Dock behöver fler åtgärder vidtas för att även dessa inte skall fortsätta sina kriminella karriärer. En möjlighet skulle vara att införa särskilda ungdomshäkten.

Kritiker mot borttagen straffrabatt menar att människors hjärnor utvecklas olika snabbt. Därför kan det dröja ända upp till 25 års ålder innan personen har möjlighet att ta ansvar för sina handlingar. Det är må vara sant, men i Sverige tillämpas inte individuellt satt myndighetsålder. Naturligtvis måste alla röstberättigade kunna ta ansvar för sina handlingar.

Dessutom har kritik riktats mot att förslagen i utredningen skulle vara olönsamma och kosta mer eftersom allt fler då döms till längre straff. Det stämmer att utgiften kan öka årligen med 1,1 miljarder kronor. Men om resonemanget ”att straff kostar pengar” är giltigt skulle ingen behöva sitta i fängelse överhuvudtaget. Dessutom blir kostnaderna för samhället i stort mindre om kriminella inte tillåts härja fritt.

Den nytillträdda riksåklagaren Petra Lundh menar att åldern mellan 18 till 20 år är den mest brottsaktiva. Samtidigt menar hon att ”det hjälper inte att låsa in dem”. Många rättar in sig i leden efter avtjänat straff (SR 8/12). Men om det inte hjälper att låsa in grovt kriminella ungdomar som är fast i en ond spiral, vad hjälper då?

I grund och botten handlar det om vilken funktion straffen fyller. Ofta är medlidandet större med den skyldige än med brottsoffrens. Samhället måste bli bättre på att skicka tydliga signaler om att brott inte skall löna sig. Att sätta unga kriminella bakom lås och bom en längre tid hindrar inte människor från att förändras. Förhoppningsvis kan borttagen straffrabatt hindra att upprepade brott som eroderar samhället begås.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.