Ingen höjd skatt i Hammarö kommun

Ledare
PUBLICERAD:
Skattehöjningar lika dåligt.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den förlorande vänsteroppositionen – Socialdemokraterna och Vänsterpartiet – kritiserar den styrande blågröna Hammarösamverkan för att budgeten inte går ihop. Att använda försäkringspengar för nedbrunna skolor för att täcka upp underskott kallar de "lika oansvarigt som ett sms-lån".

Nå, även om det inte är idealt att använda pengarna så så är deras lösning inte ett dugg bättre. De vill nämligen höja skatten med en hel krona under två år – tillfälligt. Fast vi vet ju alla hur "tillfälliga" sådana lösningar brukar bli. Är det någon som på allvar tror att det skulle hålla i bara två år? Mättnaden på skattepengar synes oändlig och snart skulle det heta att det vore oansvarigt att sänka skatten. Det är illa nog att Hammarösamverkan själva föreslår en skattehöjning, även om den bara är på 50 öre och först från 2020.

Nej, Hammarös problem löses inte så kortsiktigt. Det är obalanser och misslyckanden under lång tid som lett fram till dagens situation. Då kommer det att krävas långsiktighet för att komma till rätta med underskotten, utan kortsiktiga sms-lån eller skattehöjningar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.