Hoppa till huvudinnehållet

Grums får en ny skola

Publicerad:

Södra skolan i Grums får en ny skolbyggnad. Kostnad: 83 miljoner kronor. Inflyttning 2020.

Beslutet fattades av fullmäktige på torsdagskvällen.

En av Södra skolans nuvarande byggnader har dålig inomhusluft och sättningar i grundkonstruktionen. Elever och personal har klagat på dålig lukt, men det ska enligt kommunen inte vara någon fara för hälsan.

Det väntar nybygge på Södra skolan i Grums.
Det väntar nybygge på Södra skolan i Grums. Foto: Marie Blomgren

Man har dock bedömt att det inte är värt att renovera huset utan nu blir det ett nybygge.

– Förhoppningsvis kan vi sätta spaden i marken i februari eller mars. Och att den står klar hösten 2020, säger kommunalrådet Leif Haraldsson (S) till NWT.

Han berättar att den nya skolan ska byggas i korsvirkeslimmat trä från Stora Enso Gruvön och att det ska tas stor hänsyn till miljö och klimat.

Byggnaden blir cirka 3 000 kvadratmeter stor och placeras på skolans västra hörn intill Järpetans förskola. Rivning av den uttjänta skolbyggnaden sker då den nya byggnaden är färdig och inflyttning har skett.

Den nya skolan är en stor investering för kommunen och Leif Haraldsson har tidigare berättat för NWT att bygget finansieras med lån – åtminstone till största delen.

Ungefär 250 elever från förskoleklass till årskurs 3 går på Södra skolan i dag.

Artikeltaggar

GrumsLeif HaraldssonNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.