Hoppa till huvudinnehållet

Värna naturen och bygg på höjden

Publicerad:
NWT Debattredaktion
debatt@nwt.se
Bergviks handelsplats är omtyckt av många Karlstadsbor. Det skulle utan problem gå att etappvis bygga på en andra våning på handelsområdet, skriver Anders Lindhe.
Bergviks handelsplats är omtyckt av många Karlstadsbor. Det skulle utan problem gå att etappvis bygga på en andra våning på handelsområdet, skriver Anders Lindhe. Foto: Marcus Bryngelsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ett handelsområde som inte bara är köp av prylar. Som omväxling så skulle man troligt få Karlstadsborna med sig och kunna freda Monsénberget, skriver Anders Lindhe.

Karlstads kommun får ofta välgrundad kritik att de förtätar sönder vår stad på höjden, att de från baksätet låter sig styras av byggherrar och bygger in våra vattenvyer med täta byggnadsklossar. Här kommer ett tips där man kan fortsätta inslagen bana fast det kommer spara natur och ge ett handelsområde förnyat liv och möjligheter.

Bergviks handelsplats är omtyckt av många Karlstadsbor. Det skulle utan problem gå att etappvis bygga på en andra våning på handelsområdet. I samband med detta skulle man kunna gräva ned ett parkeringsdäck, under nuvarande parkering. Detta görs på många andra platser i Sverige och världen.

Fördelen med detta är många: kortare och effektivare väg till att nå de butiker man önskar; butiker som inte har behov av markplan skulle kunna ge plats åt exempelvis bygg/bilhandel med mera; utöka området med flexiblare utbud. En andra våning skulle även öppna upp för nya möjligheter: en ekologisk lokal Värmlandsrestaurang med panoramautsikt över Vänern; aktivitetsyta i form av bowling, minigolf, bio; undre bildäck skulle kunna sälja el-biluppladdning som hela takytan förser med solkraft; aktivitetsyta för barn; ett större/bredare ”Ikea Småland”.

Förlägger man Muminvärldens temapark på Bergviks udde så skulle man få ett skyltfönster mot denna aktivitet, lite som att titta in i en sagovy. Ett handelsområde som inte bara är köp av prylar. Som omväxling så skulle man troligt få Karlstadsborna med sig och kunna freda Monsénberget. Olav Thon-gruppen kan väl inte se detta förslag som negativt, förutom att naturen räddas.

Karlstadsborna skulle även med ett flexiblare handelsområde få andra synergier. En temapark som får en egen reklamvy och ett fredad och fortsatt fridfullt friluftsområde. Förstår att det känns läskigt med så mycket win-win och göra någon med vår samtid, natur och invånare.

Till politiker och beslutsfattare är det helt okej att låna in ovan innehåll och göra det till ert. Det viktiga är att ni gör något med vår samtid och natur samt skonar lugna ytor för oss boende att kunna samla kraft vid.

Anders Lindhe

Karlstad

Artikeltaggar

Bergviks köpcentrumBergviks köpcentrumDebattKarlstads kommunOlav ThonSverigeVänern