Hoppa till huvudinnehållet

Aktuella ämnen prisas av Minibladet

Publicerad:

Stress och uppdelningen av tjej- och killkläder. Det var aktuella ämnen som tog priset när Minibladet utsåg höstens bästa reportage och bästa läsarbild.

Vinnarbidragen kommer från klass 6 B på Bärstadsskolan på Hammarö och klass 5 D på Engelska skolan i Karlstad som får vardera 1 500 kronor.

Behövs det tjej- och killavdelningar i klädbutikerna och är det okej att köpa ett plagg man tycker om, trots att det hänger på ”fel” avdelning?

Det frågade sig Hella Jansson, Otto Hallgren, Frida Gustavsson, Marcelina Piccolo och Vilmer Cedervad på Engelska skolan. I reportaget med rubriken ”Ska det vara pinsamt att köpa kläder” har de intervjuat jämnåriga, men också representanter för butikskedjan H&M.

Frida Gustavsson, Hella Jansson, Marcelina Piccolo och Vilmer Cedervad på Engelska skolan i Karlstad skrev det vinnande reportaget tillsammans med klasskompisen Otto Hallgren.
Frida Gustavsson, Hella Jansson, Marcelina Piccolo och Vilmer Cedervad på Engelska skolan i Karlstad skrev det vinnande reportaget tillsammans med klasskompisen Otto Hallgren. Foto: Privat

Flera som de intervjuade berättade att de undviker att köpa ett plagg om det hänger på ”fel” avdelning, trots att de egentligen skulle vilja. Man tyckte inte heller att det finns någon anledning för butikerna att dela upp kläderna i kill- och tjejavdelningar.

– Vi valde ämnet eftersom många vi känner tycker att det är jobbigt och pratar om det, berättar Hella Jansson.

Valde ut frågorna

De fick arbeta med artikeln under svenskalektionerna.

– Först skrev vi varsin artikel på ämnet, sedan arbetade vi om texterna till en gemensam, berättar Vilmer Cedervad.

Det svåraste var egentligen att bestämma vilka frågor som skulle vara med hela vägen.

– Men vi valde ut dem tillsammans, säger Otto Hallgren.

Läraren Sofie Lönnberg lät eleverna ta stort eget ansvar för sitt arbete.

– Det jobbigaste var att komma i gång i början, tycker Marcelina Piccolo.

Är det viktigt att skriva om de här frågorna?

– Ja. Det är unga som läser och vi kanske kan påverka dom genom vårt reportage, tror Frida Gustavsson.

Klass 6 B på Bärstadsskolan på Hammarö stod för bästa läsarbild i Minibladet under hösten. Priset på 1 500 kronor kommer de att använda till skolresan.
Klass 6 B på Bärstadsskolan på Hammarö stod för bästa läsarbild i Minibladet under hösten. Priset på 1 500 kronor kommer de att använda till skolresan. Foto: Marianne Eriksson

Maja-Lisa Tedeholm i klass 6 B på Bärstadsskolan på Hammarö tog den vinnande bilden som hon döpte till Stressad.

Annorlunda vinkel

Bildläraren Ulrika Vass hade gett hela klassen i uppgift att välja ett tema och fota för att illustrera det. Den som ville fick skicka in bilden till Minibladet. En av alla i klassen som gjorde det var Maja-Lisa Tedeholm.

– Fast egentligen arbetade jag tvärs om, förklarar hon. Jag såg framför mig en bild tagen i ovanifrånperspektiv på en tjej som lägger huvudet på ett bord. Jag tog bilden och sen döpte jag den till Stressad.

Maja-Lisa Tedeholm tog en tänkvärd bild på temat stress. Vännen Filippa Dennisdotter fick agera modell.
Maja-Lisa Tedeholm tog en tänkvärd bild på temat stress. Vännen Filippa Dennisdotter fick agera modell. Foto: Marianne Eriksson

Biblioteket på skolan blev fotostudio och kompisen Filippa Dennisdotter fick agera modell.

– Vi lånade lite saker från biblioteket som vi lade bredvid Filippa och sen klev jag upp på soffan och fotade strax under lampan, säger Maja-Lisa.

Ska hinna mycket

Hon tycker också om att teckna och försöker lära sig mer om olika perspektiv, ivrigt påhejad av sin pappa som fotograferar mycket.

Maja-Lisa var modell på Filippas bild på temat vänner.

– Det är något man verkligen behöver för att inte bli ensam, säger Filippa.

Stress är något som tjejerna funderar en hel del kring.

– Det känns som att det är svårt att hinna med allt man ska, man känner hela tiden att man ska öva mer för att inte ligga efter. Samtidigt vill man ju vara med kompisar och sova, säger Maja-Lisa.

– Stress behöver ju inte bara handla om skolan, man kan ju vara stressad över olika saker hemma också, säger Filippa.

Artikeltaggar

FamiljHammaröKarlstadMinibladet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.