Så skyddar du dig mot ficktjuvar i julhandeln

Publicerad:

Julhandeln brukar vara något av en högtidsstund för ficktjuvar. Trängsel och stressade människor är en bra grund att utgå ifrån för den som vill stjäla från andra människor.

– Vi har beslutat att vi ska ha ett arbetssätt för att öka synligheten i julhandeln. Men inte med extra resurser utan vi kommer att hantera det i linjen. Men det är ändå viktigt att poängtera att vårt arbetssätt är fokuserat på att förebygga och förhindra den här typen av brott i julhandeln, säger Tommy Lindh, presstalesperson för polisens region Bergslagen.

Konkret innebär det här bland annat att man utökar frekvensen på fotpatrullering med till exempel uniformerad personal.

Vad gäller miljöer i julhandeln som är extra utsatt har Tommy Lindh bilden klar för sig.

– Av erfarenhet vet vi att det är i de stora köpcentrumen som den här brottsligheten med ficktjuvar förekommer, men också de stora varuhusen är områden där gärningsmännen passar på.

  • Lämna inte din väska obevakad när du handlar – oavsett om det är jul eller ej.
    Lämna inte din väska obevakad när du handlar – oavsett om det är jul eller ej. Foto: -
  • Tänk på att skydda din kod både när du betalar med ditt kort och tar ut pengar.
    Tänk på att skydda din kod både när du betalar med ditt kort och tar ut pengar. Foto: Jessica Gow
  • Förvara inte plånböcker, mobiltelefoner och andra värdesaker i oknäppta ytterfickor. Ha dem så nära kroppen som möjligt.
    Förvara inte plånböcker, mobiltelefoner och andra värdesaker i oknäppta ytterfickor. Ha dem så nära kroppen som möjligt. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Vad ska man då göra om man ser ett pågående brott?

– Har man en uppfattning om att det är en konkret pågående brottslighet då ska man ringa 112. Har man misstankar av andra slag som inte gäller pågående brottslighet ska man ringa polisen för vi är starkt beroende av underrättelser och tips från allmänheten för att kunna förebygga de här brotten effektivt.

Riktad insats

– Ett sådant tips kan helt enkelt innebära att man bara har sett någonting skumt på en viss plats på ett varuhus eller en viss del av staden där vi då kan rikta våra insatser för att förebygga det brottet. För de här gärningsmännen uppehåller sig ju gärna på samma ställe om man hittar ett bra vattenhål som ger resultat.

Ett enkelt och mycket konkret tips för att slippa bli bestulen är att tänka på hur man förvarar sina värdesaker när man handlar.

– Ha mobiltelefoner och plånböcker så nära kroppen som möjligt och lägg inte sådana saker i ytterfacken på ryggsäcken eller handväskan eller liknande.

Se upp i kön

Tommy Lindh varnar också för situationen när man står tätt tillsammans med andra i kassakön. Det är då enkelt för en uppmärksam tjuv att se vilken kod man använder när man betalar med sitt kort.

– Och sen så snor han kortet. Se till att ha lite avstånd till närmaste medmänniska när du slår in din kod. Det gör faktiskt ingenting att vänligt men bestämt att be den som står tätt inpå att maka på sig lite för att man ska slå sin kod.

Tommy Lindh tycker dock inte att man ska avråda någon från att ge sig ut i julhandeln.

– Man ska inte undvika någonting men vara medveten om att det här är en helg när den här typen av brottslingar gärna passar på.

Artikeltaggar

BrottBrott & blåljusStölderVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare